Egy ember árnyéka a Holdon?

2014.08.14. 10:35
13 hozzászólás

Nagyjából egy hónapja töltötték fel azt a videót a Youtube-ra, amit valaki egy furcsa foltról készített, amit a Google Moon nevű programban talált. A Google Moon olyan, mint a Google Earth: nagy felbontású műholdfotókból van összerakva a Hold felszíne, az ember elképesztő részletességgel nézheti meg, milyen lenne, ha lenne egy nagyon drága és nagyon jó távcsöve.

A foltról készült videót időközben hárommilliónál is többször látta az internet népe, és persze mostanra már úgy terjed a dolog, hogy egy ember árnyékát találták meg a Google Moonban.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mi is lehet az, de az biztos, hogy nem egy ember árnyéka. Már csak azért sem, mert ha az ott egy ember, akkor ő a leghatalmasabb kétlábúak egyike, tekintve, hogy a felvételeket elég távolról készítették, tehát a felbontás alapján az legalább egy toronyház nagyságú ember kellene legyen.

Más magyarázatok szerint a NASA hagyott ott valamit még a hatvanas években, esetleg a Marslakók költöztek a Holdra, vagy a kínaiak tartanak előrébb az űrprogramjukban, mint azt bevallják. A legvalószínűbb magyarázatok azonban nem ilyen jól eladhatók.

Az egyik lehetőség, hogy egyszerű képhibáról van szó. A Holdról készült felvételek egy része még a digitális képalkotás elterjedése előtt született, az analóg képek nem egyszer az űreszközön lettek előhívva, automatikusan, így sokszor előfordult, hogy valami hiba keveredett rájuk. A Lunar Orbiter nevű szondasorozat képein ennél jóval furcsább dolgokat is látni, ennek ellenére még mindig ezek számítanak a Holdról készült legjobb képeknek.

A másik magyarázat a pareidolia nevű jelenség, vagyis az, amikor természeti képződményekbe, például felhőkbe és sziklákba, vagy más, amúgy teljesen véletlenszerű alakzatokba ismert dolgokat, például állatokat vagy mesebeli lényeket látunk bele.

Szóval az ott nem egy ember, de az is lehet, hogy még csak nem is egy árnyék.