Orbán Viktor mindenkit megcsipel?

2014.08.15. 13:35

A kormány már régóta szeretné bevezetni az egységes kártyarendszert, a dohányboltok óta el sem hinnék, Nemzeti Egységes Kártyarendszer néven. A lényeg annyi, hogy rengeteg iratunk helyett elég lenne egyet hordani, ami ideális esetben nemcsak diákigazolvány és személyi lehetne egyben, hanem akár BKV-bérlet is – riogat egy Facebookon terjedő cikk. 

A gonosz, ámde zseniális terv régóta létezik, a megvalósítás viszont várat magára: először ki kell futni az összes papíralapú okmányunknak, ami a becslések szerint még jó pár évig eltart majd, a BKK/V pedig sehogy sem áll az elektronikus jegyek bevezetésével. Mindenesre a Nemzeti Egységes Kártyarendszerrel kapcsolatos utolsó hír áprilisi. Ez nem tántorítja el a minden sarkon fideszes elnyomást vizionálókat az összeesküvéselmélet-hívőket, hogy pörögjenek egyet a témán, azzal a felütéssel, hogy „Nyomunkban az Orbán kormány”, minden állampolgár köteles lesz nyomkövetőt magánál hordani.

Az ominózus cikk már 5,5 ezer megosztásnál jár a Facebookon. Az állítást arra alapozzák, hogy az új kártyába RFID-csip kerül. Nagyjából le is írják ez mit jelent:

Mivel az RFID-csip egy adott kódot sugároz és minden állampolgár egyedi azonosító kóddal bír, ezért a magunknál hordott diákigazolvánnyal, személyigazolvánnyal és vezetői engedéllyel egyben visszakövethető a tartózkodási helyünk is. Ezek olyan dokumentumok, amit minden állampolgár köteles magánál tartani, így minden állampolgár köteles magánál tartani az RFID-csipet.

Aztán azt is leírják, hogy ezek az RFID-csipek csak rövid hatótávra sugároznak, innentől követésre teljesen felesleges használni őket, léteznek erre már kész megoldások is; a cikk lényegében magát cáfolja meg. Aztán lendületes logikai csavarral még jól odateszi, hogy a következő lépés már a bőr alá ültetés, amikor az előbb derült ki, hogy erre nincs is szükség.

Egyébként, akit tényleg követni akarnak, már most is tudnak kifinomultabb eszközökkel, teljesen felesleges bonyolult háttérhatalmi összeesküvéseket sejteni minden adminisztrációs korszerűsítés mögött. Főleg, ha abból még profitálunk is: ki szeret magával hordani tucatnyi okmányt, ha elég lesz egy is. Egyébként azokat sem árt elégetni a mobilunkkal együtt, mert mind minket azonosít.