A vakcina veszélyesebb, mint a betegség!

2014.10.15. 14:52

Egy magyarra fordított cikk terjedésének köszönhetően megint életre kelt a közösségi média hazai fertályán az a hoax, ami szerint a HPV-oltás egyik kifejlesztője egy konferencián megtört, és a lelkiismeretére hallgatva bevallotta, hogy az egész humánpapillomavírus-hiszti csak kitaláció, a Gardasil, illetve a Cervarix nevű oltások pedig durva mellékhatással járnak. A cikk szerint egy Sarah Cain nevű újságírónő a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián hallgatta végig dr. Diane Harper beszédét, aki „egyike azoknak a vezető szakembereknek, akik felelősek voltak a biztonságra és hatékonyságra vonatkozó kutatás 2. és 3. fázisáért, amely biztosította a humán papillomavírus (HPV) oltások, a Gardasil és a Cervarix jóváhagyását”.

A cikk minimum ferdítés, de inkább hazugság. Szedjük pontokba a valóságot a Snopes 2009-es, illetve az Urbanlegends.hu idén októberi cikkének segítségével:

  • A 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencia nem tudományos esemény, hanem a vakcinaellenes mozgalom rendezvénye
  • Harper nem az oltások kidolgozásán dolgozó vezető kutató, hanem a Gardasil klinikai vizsgálatainak kidolgozásában vett részt.
  • Harper nem állította, hogy a HPV elleni oltás hatástalan lenne. Sőt:
  • Harper arra hívta fel a figyelmet (immár sokadszor), hogy tévhit, hogy az oltás teljes és örök védettséget ad: annak, aki megkapja, továbbra is el kell mennie szűrésekre.
  • Vagyis Harper nem az oltás ellen van, hanem a félrevezető marketing és tájékoztatás, illetve a fiatal lányok kötelező beoltása ellen beszélt.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy valóban 15 037 Gardasillal beoltott lánynál jelentkeztek mellékhatások, a 44 áldozat pedig nem a Gardasil miatt halt meg, hanem 44 olyan ember volt, akit a halála előtt beoltottak a szerrel (de nem ezzel összefüggésben halt meg).
  • Csak hogy legyen hivatalos adat is: 2006 és 2013 között 57 millió HPV vakcinát adtak be világszerte, 22 ezer jelentés érkezett a VAERS nevű rendszerbe, ami az oltások utáni mellékhatásokat gyűjti. Ennek a 22 ezernek a 92 százaléka esetében nem volt komoly mellékhatás, a maradék 8 százalékot pedig fejfájás, hányinger, hányás, fáradtság, szédülés, ájulás, gyengeség tette ki, vagyis csupa olyan dolog, ami a teszteléskor is jelentkezett már. Ezek az esetek az összes oltás nagyjából 0,003 százalékát jelentik.
  • Harper azóta nem az ijedtség miatt pontosítja mindenhol a szájába adott mondatokat, hanem mert felelős szakember. Például olyanokat is mond rendszeresen, hogy teljes mértékben támogatja a HPV vakcinákat.
  • Harper a CBS-nek nem azt mondta, hogy a vakcina veszélyesebb, mint a méhnyakrák, hanem azt, hogy ő személy szerint túlzásnak tartja a 11 éves lányoknál a kampányszerű oltásokat.

Adalék: sokan azt gondolják, hogy a HPV csak a nőknél okozhat problémákat. Ehhez képest a friss tanulmányok szerint a szájüregi rák hátterében túlnyomó többségben az a HPV áll, amit a férfiak orális szex közben kapnak el a HPV-t hordozó partnerüktől. A nők oltása tehát a férfiakat is védené. Magyarország amúgy vezető nagyhatalom a szájüregi rákban szenvedő, illetve abban meghaló betegek számában.