Most jól megvédheti magát a gonosz tolvaj Facebooktól!

2014.12.01. 11:50

A hétvége slágere volt a Facebookon egy futótűzszerűen terjedő poszt arról, hogy a közösségi oldal megváltoztatta a felhasználói szerződését. Ezzel pedig minden, amit az üzenőfalunkra kiteszünk, legyen az szöveg, fotó, videó, vagy a másodfokú egyenlet megoldóképlete, a Facebook tulajdonát képzi, és azt csinál vele, amit akar, eladhatja, sokszorosíthatja, leadhatja a Barátok közt reklámszünetében, kitapétázhatja vele a Holdat.

Csakhogy egy leleményes, és szerényen névtelenségben maradó jogászgéniusz keresztülhúzta a gonosz tervet: elég a következőt kiposztolni a falunkra, máris az amerikai jog által védettek vagyunk a szemét tolvaj Zuckerberg-banda ellen:

Due to the fact that Facebook has chosen to involve software that will allow the theft of my personal information, I do declare the following: on this day, November 28,2014, in response to the new Facebook guidelines and under articles L.111, 112 and 113 of the code of intellectual property, I declare that my rights are attached to all my personal data, drawings, paintings, photos, texts etc... published on my profile. For commercial use of the foregoing my written consent is required at all times. The contents of my profile include private information. The violation of my privacy is punished by the law (UCC 1 1-308 - 308 1 -103 and the Rome Statute).

Mindez első látásra egybevág azzal, hogy az elmúlt hetekben minden Facebook-felhasználó üzenetet kapott az oldaltól, hogy január elsejétől új adatvédelmi szabályok élnek. Mivel az emberek 99%-a ezt nem olvasta el, segítünk: a dolog nem arról szól, hogy mostantól minden a Facebooké, hanem például arról, hogy egyszerűbb lesz befolyásolni a Facebook elénk tolt hirdetéseit. Meg (ó, az irónia!) arról, hogy az eddigieknél egyszerűbb és közérthetőbb formára hozzák az adatvédelmi szabályzatot, hogy az emberek megértsék, ki mindenki látja, ha vállalhatatlan hülyeségeket posztolnak vagy kommentelnek.

A hétfő reggelre a Facebook magyar fertályára is elért jogi védőpajzs több októl is marhaság.

  1. Mint láttuk, a Facebook egyáltalán nem úgy módosította az adatvédelmi szabályait, ahogyan a poszt állítja. Ezt egy hivatalos üzenetben is megerősítették: minden amit a Facebookra kitesz az ember, továbbra is az övé marad, nincs mi ellen jogi védelmet felhúzni.
  2. De ha lenne, ez a szöveg sajnos akkor nem érne semmit, mert ugyan jogászul hangzó, de valójában tök értelmetlen katyvasz.
  3. De ha értelmes lenne, még akkor sem érne semmit, mert egy üzenőfalra kiposztolt deklarációval nem lehet felülírni a Facebook-regisztrációkor elfogadott felhasználói szerződést.
  4. És valójában az egész egy 2012 nyarán született (akkor a Facebook tőzsdére lépése volt az ürügy) álhír újramelegítése, amiben gyakorlatilag csak a dátumot írták át.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM