Nem mind ufó, ami fénylik

2015.01.15. 14:09
3 hozzászólás

Talán még sikerül megelőzni a hoax itthoni terjedését, ha most szólunk: nem, a brit újságokban megjelent videofelvétel nem egy újabb bizonyíték arra, hogy nem vagyunk egyedül a Naprendszerben.

A Mirrorban lehozott cikk szerint egy férfi kutyasétáltatás közben figyelt fel az alacsonyan szálló, furcsán pulzáló fényre. Azonnal elrohant a kamerájáért, és sikerült is rögzítenie, ahogy a lilás fényben játszó, szögletes dolog imbolyog az égen. Mindenképpen jármű volt a kutyasétáltató szemtanú szerint, mert jóval alacsonyabban volt, mint ahol a csillagok általában lenni szoktak.

Ha egy pillanatra elfogadjuk, hogy a horoszkóp- és/vagy ufóhívőknek nincs igazuk, és mondjuk megkérdezünk egy csillagászt, hogy vajon mit látunk a képen, rögtön kiderül, hogy sokkal valószínűbb, hogy a Szíriusz nevű csillagról készült. A Szíriusz elég fényes, ráadásul mivel csillag, fénye szcintillál is – ez utóbbit keverhette össze a szemtanú az ufók vélt viselkedésével. A szcintillációt, magyarul pislákolást a légkör okozza, ami eltéríti a pontszerű fényforrásból érkező fénysugarakat, így néha az erőssége, néha a színe változik meg. Bolygóknál nincs ilyesmi, mert azok jóval közelebb vannak, és ezért fényük nem pontszerű forrásból jön.

UFO captured on film above Tynemouth in North Tyneside

És hogy honnan jön a videón látható fényforrás fura alakja és imbolygása? Mindkettő a képzetlen videós következménye: ha valaki megigazítaná a fókuszt és rögzíteni a kamerát, rögtön senki sem hinné, hogy ufót látunk a képen.