Úristen, a mikró DEFORMÁLJA A VÍZMOLEKULÁKAT!

2015.03.13. 10:52

A mikrohullámú sütővel kapcsolatos áltudományos rémhírek, úgy látszik, soha nem fognak kimenni a divatból. Az internet ezoterikus bugyraiban időről időre feltűnnek olyan hírek, hogy a mikró rákot/impotenciát/Parkinson-kórt/ebolát okoz, a gonosz háttérhatalom emberirtásra használja, betiltják, kivonják a forgalomból, csomagolja alufóliába, dobja ki azonnal.

Általában elég szórakoztató megfigyelni, amikor százegyedszer is felbukkan ugyanaz a kamuhír, és az arra hajlamosak ugyanúgy bedőlnek neki, mint az előző száz alkalommal, a mostani eset azonban más. Az álhír legújabb mutációját ugyanis az erre szakosodott Facebook-csoportok mellett átvették, és tudományos tényként közlik nagy, hiteles hírportálok is (például az, ami egyébként pár éve ugyanezeknek a híreknek a tételes cáfolatára szánt egy nagyobb cikket, pontosan ugyanazzal a fotóval illusztrálva, mint a mostani rémhírt).

A hír egyes mondatai alaposan kiverték a biztosítékot a közösségi médiában, például az, hogy

...vízmolekulák elkezdenek hihetetlenül gyorsan rezegni, ami molekuláris súrlódást okoz, ez vezet az étel felmelegedéséhez. A vízmolekulák szerkezete eközben szétszakad, és teljesen deformált lesz...

Vagy az, hogy

Nincs olyan molekula, atom és sejt bármely szerves anyagból álló rendszeren belül, amely képes ellenállni egy ilyen erőszakos, pusztító erejű sugárzásnak.

Némi Google-kutakodás után kiderül, hogy ezek a mondatok egy az egyben egy 2012-ben a magyar netet körbejárt lánclevélből lettek átemelve, amit annak idején a Ködpiszkáló blog szedett ízekre, és mutatta be részletesen, miért butaság, amit állít.

A cikk egyébként egy Hans Hertel nevű svájci tudósra hivatkozik. Róla annyit érdemes tudni, hogy a nyolcvanas években végzett egy kísérletet, két hónapon át csak mikróban melegített ételt evett hét társával együtt. Ugyan senkinek nem lett semmi különösebb baja, Hertel telekürtölte a sajtót azzal, hogy bebizonyította, hogy a mikró káros. A kísérletről soha nem jelentetett meg tanulmányt, nem adott ki semmilyen adatot róla. A következő 30 évben sokszor megismételték a tesztet ellenőrzött körülmények között, de ezeknek soha nem sikerült a mikrózott étel állítólagos negatív hatásait kimutatni.

UPDATE: Az Origo közben levette a cikket, de Google cache-ben még elérhető.  • Hírek
  • Csok