Elon Musk tényleg gyűlöli az apás szülést?

2015.05.12. 14:45
3 hozzászólás

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója tagadja a vádat, amely szerint egyszer előfordult, hogy nem engedte el az egyik alkalmazottját, hogy ott lehessen a gyereke születésénél. Az állítás egy üzletember életrajzából származik, amit az üzleti újságíró Ashlee Vance írt, és a Washington Post adott ki.

A Musknak tulajdonított idézet így hangzik:

Erre nincs mentség. Hihetetlenül csalódott vagyok. Át kell gondolnod, hogy mik a prioritásaid. Mi itt a világot és a történelmet változtatjuk meg, te meg eldöntheted, hogy ebben részt veszel-e vagy sem.

Ezzel szemben Musk a Twitteren azt írta, hogy soha nem írt vagy mondott hasonlót, és mivel a Vance könyvében szereplő tényeket nem vizsgálták független adategyeztetők (szakszóval: nem volt fact check), érdemes fenntartásokkal kezelni az állításait.

Musk később azt is hozzátette, hogy az az idézet is téves, ahol szamurájként hivatkozik saját magára.

A Washington Post szerint az információk egy névtelen Tesla-alkalmazottól származnak; állítólag ő mutatta meg egy emailben, hogy Musk ezt írta. Mi tagadás, egy ilyen bizonyíték nem bizonyulna perdöntőnek egy bírósági tárgyaláson. A Post nem állítja, hogy Vance maga is látta a szóban forgó emailt, de az újságíró állítólag 300 emberrel készített interjút, és 30 órán át beszélgetett Muskkal, ami nem azt mutatja, hogy a könyve fércmunka lenne.

Akár igaz a történet, akár nem, az interneten villámgyorsan terjedni kezdett – vélhetően azért, mert a sztori egyébként jól illik a tech cégek vezérigazgatóiról szóló anekdoták közé. A munkatársai beleit kitaposó, csak a cég eredményeire koncentráló vezérigazgató (archetípus: Steve Jobs) mára épp olyan sztereotip karakterré vált, mint a bunkó rendőr vagy a tolvaj politikus, akikből az átlagember bármit kinéz. És, lássuk be, Elon Musk tényleg olyan figurának tűnik, aki bármikor kihagyná a gyereke születését egy SpaceX-rakéta biztonságos leszállásáért.