Tényleg lefényképezték a testet elhagyó szellemet a halál pillanatában?

2015.06.16. 14:42

Ötezer megosztás felett jár és valósággal felrobbantotta a magyar net ezoterikus bugyrait a jobb sorsra érdemes női lap, a Kiskegyed híre, miszerint egy orosz tudós egy speciális fényképezőgéppel megörökítette a pillanatot, amikor a halál pillanatában a lélek távozik a testből. Íme:

Az obligát kérdést (ha ez tényleg megtörtént volna, az miért egy magyar pletykamagazinban jelenne meg ahelyett hogy a teljes világsajtó ezzel foglalkozna?) hagyjuk is. Maga a kamuhír 2009 óta kering a neten, legutóbb 2013-ban volt egy komolyabb felfutása. Igazán nagy karriert sosem futott be, ugyanis nagyon könnyű lebuktatni: egy szál Google-keresés megmutatja, hogy a „bizonyíték” valójában egy Oscar Burriel nevű argentin fotóművész trükkös fényképe.

Burriel a maga eszközeivel valóban azt akarta megmutatni egy képi metaforában, hogy a lélek távozik a testből, de ha ezt tudományos bizonyítékként lehet felfogni, akkor tele van bizonyítékkal a Star Wars is a Halálcsillag meg az Erő létezésére. Nem is beszélve mondjuk ennek a képnek a potenciális tudományos jelentőségéről:

O9Bdn8M

Facebookos szkeptikus oldalak szerint a Kiskegyed nemrég váltott sávot, és receptekkel és szívmelengető történetekkel operáló Nők Lapja-klón létére a legrosszabb szabadonébredő ezoterikus-áltudományos mocsárba kanyarodott bele. A lapot a saját kommentelői is alaposan kiosztják a kamuhír alatt, de ez láthatóan nem okoz zavart az Erőben, ma már egy kórházi folyosón lefényképezett szellemkislány az aktuális szenzáció. És természetesen a rákot is gyógyítják, de hát ezekben a körökben ez már napi rutin.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport