Az oroszok szerint lehet, hogy mégse volt holdra szállás

2015.06.18. 10:43

Hiába mondta néhány napja Vlagyimir Putyin, hogy "Oroszország kénytelen lesz azokra az országokra irányítani fegyvereit, ahonnan fenyegetik", arra senki nem gondolt, hogy a konteó-nehéztüzérséget már ilyen hamar be is vetik. Vlagyimir Markin, az orosz kormány Nyomozati Bizottságának szóvivője ugyanis nyomozást kezdeményez az első holdra szállás körülményeivel kapcsolatban.

Markin az orosz Izvesztyija nevű újságban kedden megjelent cikk szerint annak nézne utána, hogyan tűnhettek el az első, 1969. július 20-ai holdra szállás eredeti felvételei, és hova lettek az állítólag a Holdról visszahozott kőzetminták. Persze azért igyekezett szalonképesen fogalmazni:

Nem állítjuk, hogy nem jártak a Holdon, és egyszerűen forgattak helyette egy filmet. De ezek a tudományos – és talán kulturális – emlékek az emberiség örökségének részei, és a nyomtalan eltűnésük a közös veszteségünk.

A holdra szállással kapcsolatos összeesküvés-elmélet a konteótörténelem egyik legnépszerűbb darabja, újra és újra felüti a fejét a konteós blogokon és fórumokban, és természetesen magyar leleplezések is rendszeresen születnek. Egyszer már mi is összeszedtük, hogy mi a gond az elmélet bizonyítékaival, de az ilyesmi nem szokta a gyanakvók kedvét szegni. A mostani orosz változat bizonyára az Egyesült Államokban is megtalálja majd a közönségét, hiszen egy 2013-as felmérés szerint az amerikaiak 7 százaléka hiszi, hogy a holdra szállás kitaláció.

Egy kép a Nasa gyűjtéséből, a legfurább, Holdon hagyott tárgyakból.
Egy kép a Nasa gyűjtéséből, a legfurább, Holdon hagyott tárgyakból.
Fotó: NASA

A NASA egyébként maga ismerte el 2009-ben, hogy 200 ezer másik felvétel között véletlenül a holdra szállás felvételeit is letörölték egy félresikerült nagytakarítás közben, de azóta helyreállították az anyagot a korabeli tévéadások alapján. De az összeesküvés-elméletekben az a jó, hogy igyekeznek minden irányba ugyanakkorát dobni. Az űrkutatási konteó-egyensúlyt például azzal tartják fent, hogy a holdra szállást ugyan elvitatják, de a Marson már azelőtt embert látnak, hogy a NASA bárkit odaküldött volna.

De miért került újra elő egy több évtizedes konteó, és miért éppen most jutott eszébe a lelkiismeretes oroszoknak belekötni Amerikába? Markin nem bízza az olvasók fantáziájára a dolgot, egészen konkrétan megnevezi, mi a problémája – közben alighanem minden idők legfrappánsabb űr–foci átkötését is eleresztve:

Az USA hatóságai átléptek egy határt azzal, hogy nagyméretű korrupciós szondát lőttek ki a FIFA kilenc tisztségviselőjére.

Vagyis a holdra szállás megkérdőjelezésével az oroszok azért bosszantják most az Egyesült Államokat, mert bepöccentek azon, hogy az amerikai FBI antikorrupciós nyomozásba kezdett a labdarúgó világszövetség ellen, veszélybe sodorva ezzel a 2018-as oroszországi világbajnokságot is. A holdraszállás-ügyi trollkodás pedig kis lépés az orosz diplomáciának, de hatalmas ugrás a konteótársadalom számára.

Mindenesetre Markin mostanában ne nagyon látogasson Amerikába, mert még a végén ő is kap egy maflást az első holdra szállásban részt vevő Buzz Aldrintól.