A pécsi csodaszer még mindig nem gyógyítja a rákot

2015.07.28. 10:34
23 hozzászólás

PÉCS - Megtörtént a csoda! Pécsi tudósok megtalálták azt a gyógymódot, amellyel gyógyítható a rettegett betegség..., a RÁK.

Ezzel a mondattal kezdődik az a bullshithalom, amit a nemzetközileg is elismert tudományos szakfolyóirat, a Blikk egy régi cikkéből lenyúlt grafikával illusztrálnak a Facebookon.

A szöveg egy az egyben az újság pár bekezdéses, 2008-as cikkéből van, amelyben Kulcsár Gyula állítólagos felfedezéséről írnak. Maga a Facebook-bejegyzés is 2013-as, most viszont új erőre kapott, 1600 lájknál és több mint 8300 megosztásnál jár. Egy korábbi inkarnációja ugyanennek a sztorinak még 2012-ben kapott több mint 22 ezer lájkot.

Amint az sejthető, sajnos szó sincs arról, hogy feltalálták volna a rák univerzális ellenszerét. Az év elején 25 millióra bírságolt Culevitet is toló Kulcsár Gyula, pécsi rákkutató tényleg évek óta dolgozik valamin, ami hatékonyan elpusztítaná a rákos sejteket. Az infúziós csodaszerről, amiről a most futótűzszerűen újra terjedő sztori szól, valójában már 2012-ben lemondott a kutatócsoport, azóta teljesen le is állt ez a kutatási irány. Valójában már 2012-ben is az öt évvel azelőtti információk terjedtek a neten. Maga a cég is cáfolta a Facebookon terjedő híreket.

A Webbeteg akkor megkérdezte a hatóságokat, mi a helyzet a szerrel. Azt válaszolták: "Nemhogy a humán vizsgálatokra irányuló kérelem nem érkezett eddig a hatósághoz, a cég termékei évek óta tápszerként vannak forgalomban. Abban az esetben, ha a cég vállalja és végigviszi a forgalomba hozatalhoz szükséges fejlesztést, majd az Európai Gyógyszerügynökségen keresztül gyógyszerként engedélyezteti a készítményt, akkor annak alkalmazására ennek megfelelően kerülhet sor."