Nem, nem lesz ma éjjel kék a Hold

2015.07.31. 09:25
2 hozzászólás

Megint terjed a hír, hogy különleges égi jelenségnek leszünk tanúi július 31-én éjjel: kék lesz a Hold. Nem, nem lesz kék a Hold, hacsak időközben valahogy nem kerül nagyobb mennyiségű, vulkáni eredetű por a légkörbe.

A Kék Hold annak a nem túl gyakori eseménynek az elnevezése, mikor egy naptári hónapon belül kétszer is van telihold. A második teliholdat hívják kék holdnak. A jelenség magyarázata, hogy holdfázisok 29,5 naponta ismétlődnek, vagyis ha a hónap első napjaiban van egyszer telihold, van rá esély, hogy a hónap legvégén lesz még egy. Ami amúgy pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint bármelyik másik, tetszőlegesen választott telihold, például az, ami az Index saját instagram-profilján is közszemlére került.

Nagyjából két-három évente van ilyenre példa, legutóbb 2012-ben láthattunk két teliholdat egy hónapon belül, de jegyeztek már fel olyan három hónapos időszakot, amikor kétszer is volt Kék Hold. Az elnevezés angolszász gyökerű, először egy 16. századi, egyházellenes iraton találták meg a kutatók.

Ahhoz, hogy igazán kék Holdat lássunk, a légkör összetételének kell megváltoznia. Érdekesség, hogy a Marson például rendszeresen kék a lenyugvó Nap színe: az ottani levegőben szálló porok, illetve a légkör gázainak összetétele a fény egy más hullámhosszát szűri meg, mint a Föld légköre. A múltban viszont volt már, hogy tényleg kékes árnyalatú volt a Hold a megszokott ezüstös szürke helyett: 1883-ban, az indonéziai Krakatau, és 1983-ban, a mexikói El Chichon vulkán is elég anyagot lövellt a légkörbe ahhoz, hogy az befolyásolja a Hold általunk látott színét.