Ezer migráns rohamozta meg a magyar határt? Hááááát persze

2015.08.16. 10:54 Módosítva: 2015.08.16. 11:00

Mintegy ezer fős, zömében férfiakból álló migráns csoport rohamozta meg a szerb-magyar határt Horgosnál - ezzel a hírrel riogat a szerbiai DélHír.hu. A hírportál a szerb Alo nevű bulvárlapra hivatkozva írta azt, hogy a tömeg kapákkal és botokkal felfegyverkezve, Allah Akbar kiáltással tört rá a határőrökre, de egy kis extra rendőri segítséggel sikerült megfékezni a „feldühödött tömeget”.

A hír vasárnapra több portálon is megjelent, és délelőtt intenzíven kezdett terjedni a Facebookon.

Csak épp korántsem történt meg.

Az Alo.rs oldalon valóban van egy, még péntek esti hír migránsok és szerb rendvédelmisek közötti konfliktusról, ám a szerb nyelvű cikk nem arról szól, mint amiről a magyar átköltése. Igaz, a címe ugyanolyan durva:

Ezer migráns törte át a határt! (video)

- de aztán a cikkben már sehol nincs szó ezer emberről (hogy mennyire nem ezres tömeg volt, azt érzékelteti, hogy a cikket illusztráló fotón mintegy huszonöt-harminc személy látható), és a videó nem más, mint egy felvétel arról, hogy milyen durva körülmények között vonatoznak a menekültek.

És akkor miről is szól a cikk? Arról, hogy a szerb határrendészek találtak egy nagyobb migráns csoportot a határtól néhány kilométerre. Felszólították őket, hogy álljanak meg, de a csoport ennek nem tett eleget, illetve egyes tagjai agresszíven kezdtek viselkedni az egyenruhásokkal.

A durva címmel kamuzó szerb bulvárlap szerint tehát az eset nem a határon történt, és kiderül az is, hogy valójában nem volt komoly összecsapás sem a rendőrök és a menekültek között. A szerb hatóságok ugyanis a szerb lap szerint nem akarták az erőszakos összecsapást megkockáztatni, és továbbengedték a menekülteket.

Az "erőszakos és vallásilag is fanatizált tömegről" a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság sem hallott, a police.hu-n sem olvasható ezzel kapcsolatos közlemény, és más rendőrségi forrásokból is azt hallottuk, hogy valószínűleg kamu az egész. Azért biztos, ami biztos megkérdeztük a szerb határőrséget is, onnan egyelőre még nem jött válasz.

A DélHír amúgy elég szépen arat a hírrel, a sok komolytalan portál által átvett kamucikk már 10 ezer lájknál tart a Facebookon. Az oldalt amúgy az Ösvény a Jövőbe nevű szabadkai civil szervezet működteti, ehhez pedig a Magyar Remény Mozgalom nevű pártnak, a Jobbik amolyan szerbiai testvérpárjtának van köze. Ami már meg is szűnt  • Hírek
  • Hírek