Lézerborotváért őrül meg a világ

2015.10.04. 18:23

Borotválkozni utálatos dolog. Aki azt mondja, szeret borotválkozni, attól féljünk, mert milyen ember az, aki szereti a sebeket, az irritált bőrt, vagy amikor csíkokban húzzák a bőrben legmélyebben ülő szőrszálait.

Ráadásul borotválkozni elég környezetszennyező dolog is. A világon milliószámra fogynak az eldobható borotvák, nehezen hihető, hogy bárki is ráállt volna a nagyüzemi újrafelhasználásukra, vagyis a sok műanyag még évezredek múlva is velünk lesz.

Ebből a két dologból újabb két dolog következik:

  1. Semmi meglepő nincs abban, hogy a világon újra divatba jött a szakáll.
  2. Ha valaki hirtelen előáll azzal, hogy ő feltalálta a borotválkozás egy zseniálisan egyszerű, gyors és fájdalommentes változatát, amelyhez ráadásul egyetlen egyszer kell borotvát venni, ahhoz ömleni fog a pénz.

Na, pont ez a második dolog történt a Kickstarter nevű közösségi finanszírozó oldalon: a Skarp nevű cucc készítői azt állítják, hogy ők egy darab formatervezett alumínium, egy darab ceruzaelem és némi lézer segítségével feltalálták az utolsó borotvát, amit az ember valaha is használni fog.

Állítólag egy speciális hullámhosszon üzemeltetett lézer majd jól elégeti a szőrszálainkat, de úgy ám, hogy közben a bőrt nem bántja, mert ez a speciális hullámhossz a szőrszálakat alkotó sejteket célozza.

Nem túl meglepő módon a Skarp az eredetileg célként kitűzött támogatási összeg sokszorosát gyűjtötték be (és még hátra van bő két hét a kampányból). 14 nap alatt a tervezett 160 ezer dollár helyett 3,2 millió jött össze nekik, annak ellenére, hogy kis kockázatot vállal az, aki kijelenti:

ez egy átverés.

Több jele is van ennek:

  • Nincs működő prototípus
  • A bemutató filmecske egy vicc (a táblára felírt optikai egyenletek egyértelműen egy tetszőleges tankönyvi oldalról lettek kimásolva)
  • Semmi sincs a leírásban vagy máshol, ami igazolná, hogy lézerrel lehet borotválkozni
  • A projekt kitalálóival szervezett reddites kérdezz-felelek is tanulságos volt, tulajdonképpen egyetlen igazi, tudományos vagy technikai jellegű kérdésre sem tudtak válaszolni.
  • van köztük egy szakállas ember, a videóban mégsem őt borotválják meg, sőt
  • igazából a fejlesztők közül egynek sincs szép, sima, frissen borotvált arca.

Érdemes megnézni a videót, ahol bemutatják az eszköz működését:

Lézerborotva

Most lehet, hogy én borotválkozom rosszul, de elég kínkeserves folyamatnak tűnik, hogy borotválkozás közben úgy kell elkeseredetten harcolni a borotva bőrrel való érintkezése ellen, hogy közben szálanként kell lenyesni minden szőrt. Ennél még az is gyorsabb, ha az asszony szemöldökcsipeszével állunk neki kitépkedni a szőröket.

Ettől függetlenül, ha ön megvette, és majd 2016 márciusában megkapja a csomagot, mindenképpen írjon nekünk, hogy áttehessük ezt a cikket a hoaxokat, vagyis átveréseket tartalmazó írások közül a sima hírek közé.

Ön szerint ez  • Tippek
  • Árfolyam