Így lett pillanatok alatt terrorista egy ártatlan kanadai újságíróból

2015.11.17. 11:37

Az internet legsötétebb oldalának és a sajtó (egy részének) kritikátlan, ellenőrizetlen forrásfeldolgozásának legjobb példája az, ahogy egy kanadai szikh informatikai újságíróból szombaton világszerte terroristagyanús személy lett.

Veerender Jubbal Kanadában él, videojátékokról ír. Még augusztusban csinált magáról egy szelfit a fürdőszobában a tükör előtt, és a képet kirakta a Twitterre. A párizsi terrortámadások másnapján Jubbal képe néhány egyáltalán nem apró módosítás után már a párizsi merényletek egyik lehetséges elkövetőjének képeként körözött a neten, aztán a sajtóban. Világszerte.

Az eredeti képet valaki úgy alakította át, hogy Jubbalra bombaövet photoshopolt, a kezében tartott iPadből pedig egy Korán lett "előbb egy szelfi, aztán a Stade de France" aláírással.

A kép hihetetlen gyorsasággal kezdett terjedni a neten, és hamar bekerült az újságokba is. Mindenféle ellenőrzés nélkül átvette Európa legnagyobb bulvárlapja, a német Bild. Közzétette a Twitteren az olasz "Sky TG24" tévéadó ( 1,95 millió követő), a spanyol La Razón című újság pedig a címoldalára is kitette.

És ez még semmi: közzétette egy az ISIS-hez közelálló Facebook-oldal is ezzel a kommenttel:

A tudósítások szerint ő az egyik testvérünk, aki végrehajtotta a dicsőséges Párizs elleni támadást.

Pedig elég lett volna csak megnézni a módosított képet. Ha Jubbal egy Koránt tart a kezében, akkor vajon hogyan csinálhatta a képet magáról a tükörben? Van rajta egy beépített kamera?

Jubbal olyan turbánt visel, ami egyértelműen a szikhekre utal, és semmi köze a muszlimokhoz. Ha valaki jobban megnézte a fotót, azt is láthatta volna, hogy a háttérben csak Kanadában kapható tisztálkodószerek vannak, amik Franciaországban nem jellemzőek.

És a vicces kedvű photoshopművész a háttérbe még egy péniszt is odamontírozott a kád szélére.

Ez se tűnt föl senkinek. Jubbal a Twitteren igyekezett megvédeni magát:

Kezdjük az alapokkal...Soha nem voltam Párizsban. Szikh vagyok, egy turbánnal a fejemen. Kanadában élek.

Nem derült ki, ki és miért módosította a képet. Jubbal arra gyanakszik, hogy a dolognak köze lehet a Gamergate-botrányként elhíresült óriási vitához, ami videojátékos körökben zajlott tavaly. Jubbal tavaly egy kolléganője védelmére kelt egy vitában, amire válaszul pár sötét troll már akkor szeptember 11-ével kapcsolatos fotókkal spammelte meg.

Jubbal most arra készül, hogy a módosított fotókat közzé tevő újságokat bepereli.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM