Nem lehet kiirtani az internetről az Index chemtrail-viccét

2016.03.03. 14:04

2014. augusztus 5-én az Index konteo-napot tartott: egy napra zsidó gyíkemberek, a Bilderberg-csoporttal szövetkező ufók, és háttérhatalmi HAARP-sugárzás vette át az uralmat az oldalon. A legnagyobb karriert az aznapi cikkek közül egy álinterjú futotta be, amit egy chemtrail-szóró pilótával készítettünk, aki töredelmesen bevallja, milyen globális népirtásban vesz részt.

A chemtrail, vagyis a repülőgépekről szórt, kondenzcsíknak álcázott méreg természetesen egy bődületes ostobaság. Az interjú, meg az egész napos konteós környezet is elég erősen jelezte, hogy nem kell komolyan venni, mégsem esett le mindenkinek, hogy viccről van szó. Ami persze valahol törvényszerű, mérsékelten tudományos módszerekkel mi is bebizonyítottuk már, hogy létezik egy elég népes "nem olvas, csak ír" mottójú kommentelő tábor a közösségi médiában.

A cikk 47 ezer facebookos megosztást kapott, és elég komoly hullámokat kavart a konteóhívők, és a konteóhívőket körberöhögők körében egyaránt. Főleg miután a nemzet első számú körközepénállási és ufóügyi szaktekintélye, Pataky Attila egy tévés interjúban szemrebbenés nélkül bekamuzta, hogy minden igaz, sőt, ő személyesen is ismeri a valóságban egyébként nem létező, kitálaló pilótát.

És akkor tekerjünk előre az időben másfél évet.

Február utolsó napján a Kelet-Magyarország robbantotta a bombát: egy komoly cikkben utánajártak az "internetes hullámokon keringő, és időről időre felbukkanó, drámai hangvételű interjúnak". Igen, ez az Index másfél éves vicce volt, ami rejtélyes okok folytán csak mostanra jutott el hozzájuk. Az oknyomozásban az interjú készítőjéig és alanyáig ugyan nem jutottak el, de egy mezőgazdasági pilóták képzésével foglalkozó szakembert megszólaltattak, aki szépen le is vezette nekik, hogy a chemtrail úgy, ahogy van, nonszensz. A cikk váratlan fordulattal mégis azzal a szerkesztői megjegyzéssel zárul, hogy

komoly, hiteles, tanult emberek szerint (...) a gyógyszerlobbi más módon levegőbe juttathat olyan anyagokat, amelyek aztán keresletet generálnak készítményeikre.

A dolog ott fordul egészen szürreálisba, hogy ezt az anyagot azóta sorra veszik át a kelet-magyarországi megyei lapok (ez a Szabolcs Online verziója, ez a Hajdú Online-é, ez meg a Borsod Online-é), tőlük pedig éppen most kezd újra visszaszivárogni az összeesküvés-elméletekben és rémhírekben utazó weboldalak mocsarába. Az eredeti forrás és környezet már sehol nem tűnik fel, az egész interjúból az online közösség kollektív emlékezetének egy homályos darabkája lett, annyi, hogy "volt egy pilóta, aki bevallotta". Ezzel beállt a sorba a chemtrailhívők hasonló színvonalú bizonyítékai, a "Svédország hivatalosan elismerte" és a "Shasta megye vizsgálatot indított" mesék mellé.

Hát, így terjed a hülyeség az interneten.  • Hírek
  • Bankszámla