Két napig egy tinédzser volt az ausztrál miniszterelnök

2016.04.14. 10:49

A Wikipédia vicces dolog, mert egyrészt manapság már pótolhatatlan információforrás a mindennapokban, és fáradhatatlan szerkesztők ezrei dolgoznak azon, hogy egyre megbízhatóbb legyen. Másrészt viszont éppen azért, mert bárki szerkesztheti, még mindig be-becsúszik néha olyasmi, ami nyilvánvaló kamu, mégis egész sokáig észrevétlen marad. Ezúttal két napig tartott, amíg a szerkesztők kiszúrták, hogy egy Orley Fenelon nevű, 12 éves ausztrál tinédzser az országa 30. miniszterelnökévé hekkelte magát.

Congratulations Orley Fenelon, Australia's 30th prime minister since the weekend. https://t.co/J5wiHvZ3re pic.twitter.com/LFOtAaSIWv

— Tom McIlroy (@TomMcIlroy) 2016. április 12.

Arra Fenelon se számított, hogy a világsajtót is bejárja a kis trükkje, és egymás után kell adnia az interjúkat. Saját Wikipédia-oldalt is kapott mint a jelenlegi ausztrál miniszterelnök és egyben az ország történetének legfiatalabb vezetője. Bár idő közben ezt is törölték, Twitteren még mindig fut az #OrleyForPM2017, vagyis "Orley-t miniszterelnöknek 2017-ben" nevű kampány.

A srácot a Wikipédia szerkesztői eltiltották bármiféle wikis szerkesztéstől, de azt mondja, ez nem fogja meggátolni az újabb csínyekben, mint ahogy korábban is trükközött már az oldalon, csak az nem kapott ekkora hírverést.

Ettől függetlenül a Wikipédia megbízhatósága valóban folyamatosan fejlődik. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy 2005 óta megtriplázódott a nagyon aktív szerkesztők száma, de a közepesen aktívaké is meghatszorozódott, vagyis egyre többen vadásznak a hibás szerkesztésekre. Másrészt a technológia segítségét, például a mesterséges intelligenciát is igyekeznek igénybe venni a rossz minőségű változtatások kiszűrésére. Az eddig lebukott leghosszabb életű Wikipédia-hoax egyébként tíz évig húzta, mielőtt tavaly lebukott. A rekorder történetét ebben a cikkünkben mutattuk be.