Hamisítvány a Jézus feleségéről szóló ősi szöveg

2016.06.21. 12:04
71 hozzászólás
Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy Jézusnak felesége volt, és erre egy ősi szövegben bizonyíték is van?

Nyilván azt, hogy ez a sztori az IMDb szerint épp 6,6-os értékelést ér. És ha hozzátesszük azt is, hogy nem Tom Hanks egyik monológjára utalunk a A Da Vinci-kódból, hanem egy Karen King nevű, igazi Harvard-professzorra? Hát persze, hogy rávágná, hogy ez óriási szenzáció.

Ez volt az első reakció akkor is, amikor King 2012 szeptemberében először bemutatta a névjegykártya méretű papiruszdarabra írott, kopt nyelvű szövegtöredéket egy római konferencián. A második meg az, hogy ez baromság. Most úgy tűnik, hogy ez utóbbi álláspont áll közelebb a valósághoz, a titokzatos töredék pedig egy fura Da Vinci-kód-mániás házaspár által fabrikált, vagy egy általuk jóhiszeműen megvásárolt, modern kori hamisítvány. De nézzük előbb, mit is cáfoltak most meg igen nagy bizonyossággal!

Míg a feltámadás el nem választ

Ahogy akkoriban mi is megírtuk, a King által bemutatott szövegben több mondattöredék is utalt Jézus feleségére:

Jézus mondta nekik: »a feleségem...«

– ez volt a híressé vált részlet. Az akkori állás szerint maga a papirusz 4. századi lehetett, a szöveg pedig valószínűleg egy 2. századi görög szöveg fordítása volt. Viszont King már akkor is óvatosságra intett, ahogy mondta, „ez a tekercsdarab biztosan csak annyit bizonyít, hogy korábban létezett egy olyan keresztény közösség, amely tényként kezelte Jézus házasságát”.

A szakértők többsége már rögtön a bemutatásakor kételkedett a szöveg eredetiségében, és a Harvard is kivárt a töredékről szóló tanulmány közlésével. Azt is többen furcsállták, hogy King ilyen gyorsan bemutatta a sajtónak a papiruszdarabot, mielőtt alaposabb vizsgálatokat végeztek volna rajta. Sokak számára gyanússá tette a papiruszt már az is, hogy azt nem ásatáson találták, hanem egy műkincskereskedőn keresztül, vagyis elég bizonytalan forrásból került elő, bár akkor a tulajdonosa még nem volt ismert. Más kutatók aztán sorban tárták fel a furcsaságokat a papirusszal, az íráshoz használt tintával és magával a szöveggel kapcsolatban is.

Angyalok és démonok

Most viszont már szinte biztos, hogy modern hamisítványról van szó, sőt maga King is kijelentette, hogy most már ő is efelé a magyarázat felé hajlik. A témát az Atlantic melegítette fel egy frissen közölt, gigantikus hosszúságú cikkben, amely a papiruszdarab időközben nyilvánosság váló tulajdonosáról, egy Walter Fritz nevű üzletemberről szól.

  • A cikk egyrészt egy sort következetlenséget tárt fel Fritz történetében, hogy hogyan jutott hozzá a darabkához, illetve abban a dokumentumban is, amellyel annak eredetiségét próbálta igazolni.
  • Másrészt egy meglehetősen hiteltelen ember portréját festi le egy masszívan Da Vinci-kód-mániás férfival és egy feleséggel, akihez Isten és Mihály arkangyal beszél, ezért ki is adott egy könyvet az univerzális igazságokról.

King szintén az Atlanticnak nyilatkozta a cikk után, hogy az új bizonyítékok ismeretében szerinte is inkább hamisítványról van szó, és bár nem örül annak, hogy ezek szerint átverték, megkönnyebbült, és úgyis az igazság a lényeg.

Az igazság pedig az, hogy ugyan érdekes vallási-történelmi kérdés, hogy volt-e Jézusnak felesége, nem ez a valószínűleg hamisított szöveg fogja megválaszolni.