Látta már a tengeri szörnyet a Google Mapsben?

2016.06.22. 07:09

Elég sokan osztották meg Facebookon azt a videót, és a mellé tett posztot, amely szerint a Google Maps lebuktatta a földkerekség egyik legfélénkebb szörnyét, a krakent, más néven egy óriási polipot. Van egy rossz hírünk: az ott csak egy szikla.

A videó az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó Wowforreeel nevű Youtube-csatornáról indult világhódító útjára, és pár nap alatt milliók nézték-osztották meg a néhány képből, ijesztő zenéből és egymásra dobált marhaságokból álló képsorokat.

A valóság ezzel szemben az, hogy a felvételen nagyon erős képzelettel állatnak tűnő izé egy szikla, méghozzá egy olyan, amelynek neve is van, mert régóta pontosan feltérképezett, a déli szélesség 63° 2'56.73", nyugati hosszúság 60°57'32.38" koordinátákon található földrajzi helyről van szó Dél-Amerika déli csücske és az Antarktiszi-félsziget között.

A vitorla formájú szikla angolul a Sail rock nevet kapta valamikor a 19. században, az arra haladó hajósok valószínűleg rendszeresen egy másik hajó vitorláinak hitték a tenger fölé harminc méter magasságig kilógó követ. Eltelt kétszáz év, és továbbra sem annak látjuk szegény sziklát, ami: most épp szörnynek, ami nem csoda, ha műholdképek alapján próbáljuk beazonosítani ahelyett, hogy elhajóznánk mellette, mint régen.