Orosz tudósok a teleportáláson dolgoznak

2016.06.24. 14:16
8 hozzászólás

20 év alatt használható teleportálási eljárást fejlesztenének orosz tudósok – írja az Európai Unión kívülről a brit Telegraph.

A Kommersant nevű orosz lap beszámolója szerint a teleportálós projekt állami támogatást élvez: része annak a nemzeti technológiafejlesztési stratégiának, amelyre 2035-ig összesen 605 ezer milliárd forintnyi rubelt szán az állam. A terv részei még olyasmik is, mint egy orosz programnyelv megalkotása, az aggyal vezérelhető neurális interfészek fejlesztése, illetve kvantuminformatikai fejlesztések.

The-Fly-II-movie-1989-6

Utóbbiból már gyanítható, hogy itt azért nem a Star Trekből ismert teleportra kell gondolni, és Vlagyimir Putyin még jó darabig továbbra is repülővel fog utazni a diplomáciai látogatásaira, amikor épp nem lóháton közlekedik. Valójában ugyanis kvantumteleportálásról van szó, ami józan ésszel nem sokkal könnyebben felfogható téma, de emberek mindenféle célállomásokra sugárzásától azért messze áll, és már nem is annyira újdonság. Tavaly szeptemberben részletesen is foglalkoztunk azzal, mi is ez az információtovábbítási módszer és mire lehet jó, amikor megdőlt a világrekord, és sikerült kvantuminformációt 100 kilométerrel arrébb teleportálni:

Persze mire a projekt mögött álló szervezet a nagy médiafigyelem miatt kiadott egy tisztázó közleményt, a net orosz része már kiröhögte magát a kicsit túl ambiciózusnak tűnő eredeti beszámolón. Így képzelik el például az első sikeres teleportálást a mélyszegénység sújtotta országban:

De felmerült az is, hogy már hosszú ideje működik a teleportálás Oroszországban, hiszen dollármilliárdokat sikerült hipp-hopp Panamába teleportálni.