Nem, a Facebook továbbra sem lesz fizetős

2016.07.01. 14:41

Hurrá, újra támad a legősibb facebookos rémhír, miszerint az eddig ingyenes oldal mostantól fizetős lesz. A kamuhír aktuális reinkarnációja tegnap robbant be a Facebook magyar fertályára, ez most éppen valószínűleg francia eredetű, legalábbis egy francia tévére hivatkozik (link nélkül persze). Több ezren osztják meg ész nélkül, és mivel közepes hatótávolságú, az online bizniszben aránylag alulképzett celebekhez is eljutott, a terjedése a követőik körében megállíthatatlannak látszik.

Íme a teljes szöveg, betűhűen, mindenki okulására:

Hivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végül is, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos.Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fiókodat törlikUI : Ez komoly, a falad kék lesz.(másolás + beillesztés)

Figyeljük meg az apró finomságokat, miszerint egyszerre állítja, hogy a kamuhírt nem továbbítóknak törlik a fiókját, és azt, hogy nyilvánossá teszik. Vagy hogy a fizetős start ideje egy bekezdésen belül "nyártól", holnaptól, és 10.33-tól.

Nos, a dologból természetesen egy szó sem igaz. Az sem, hogy "egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe" - valójában a megosztó saját magáról közvetített kultúrember-imázsába kerül, már ha volt neki ilyenje valaha. Akárhogy is, a Facebook természetesen nem lesz fizetős, ugyanis az az üzleti modellje, hogy ingyen közösségi felületet ad az embereknek, és azon hirdetéseket értékesít. Ha pénzt szedne az oldal használatáért, az emberek otthagynák, és nem tudna hová reklámokat eladni.

De még ha igaz is lenne a terv, akkor sem lehetne ezt megállítani azzal, hogy az erről szóló hírt az ember kiteszi az üzenőfalára. Ennek az égvilágon semmi értelme nem lenne; miért hagyna egy ilyen kiskaput a fizetés megúszására a cég?

És még ha duplán őrülne is meg Mark Zuckerberg, és fizetőssé tenné az oldalt, ami alól kibúvót adna azoknak, akik kiírják a falukra, hogy fizetős lesz a Facebook - nos, ezt a hírt egészen nem egy ilyen förtelmes helyesírással és kusza fogalmazással összehányt izében tudatná a világgal Bódi Margó hírfolyamát használva a sajtóközlemény felületéül. Elég kevés dologban lehetünk biztosak a mai világban, de erre gyakorlatilag bármikor mérget vehetünk.

Ha önnek egy facebookos ismerőse sincs, aki elhitte volna az álhírt, büszke lehet magára és az online baráti körére. Ha van, akkor vagy az előző bekezdésekben foglaltak kommentbe másolásával, vagy opcionálisan az alábbi kép használatával tehet egy kicsit a hülyeség terjedése ellen:

16qk03