Nem, az arabok nem téptek szét egy karácsonyfát egy nyugati bevásárlóközpontban

2016.12.01. 17:00

Nincsenek szavak. Németország 2016-ban.

Ezzel az egy mondattal osztottak meg a Facebookon egy videót, amiben az látható, hogy egy csomó fejkendős, lázadozó ember egy bevásárlóközpontban nekiesik egy karácsonyfának. Először csak dobálják, majd elkezdik lerángatni róla a díszeket. Az új kommentek ennek megfelelő hangulatot árasztanak: migránsbűnözés, nemzethalál, iszlám, szégyen.

Csak néhányan merték megjegyezni, hogy a videó nem valódi. Pedig nekik van igazuk.

Nem vandalizmus, ajándék

Először is lássuk, hogy mi történik:

Az itt látható videót 2016. november 12-én töltötték föl a Youtube-ra. Ebből tényleg arra következtethetünk, hogy az esemény valóban a közelmúltban történt, és egy csoport feldühödött muszlim rátámadt egy bevásárlóközpontban kiállított karácsonyfára, mert az sértette a vallási érzékenységüket. Legalábbis egyes híroldalak így tálalták az esetet.

A sztori ott bicsaklik meg, hogy ez nem Németország, hanem Egyiptom – vagyis a karácsonyfa legfeljebb a külföldi arabok vallási érzékenységét sérthetné. Persze, az erőszakos intolerancia így sem szép látvány, de most nem is erről van szó.

A videó a Mall of Arabia bevásárlóközpontban készült, Kairóban. Bár Egyiptomban a karácsony nem számít vallási ünnepnek, ez nem jelenti azt, hogy ne ünnepelhetnék meg. A Mall of Arabia Cairo néhány éve még egy videót is közzétett a hivatalos Youtube-csatornáján, hogy kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánjanak mindenkinek. Persze, ez sokaknak meglepő lehet, de így megy ez már évek óta. Itt egy 2013-as fotó:

A Snopes cikke arra is kitér, hogy amit a videón látunk, az nem a karácsonyfa széttépése és megdobálása. A dekoráció részeként almát, cukorkát és mézeskalácsot használtak, és kis ajándékcsomagokat is elrejtettek rajta – kifejezetten azzal a céllal, hogy ezt a gyerekek leszedhessék róla.

Lopják a kultúránkat?

A keresztény ünnepek átértelmezésének szép nemzetközi hagyományai vannak. A japánok például simán átvették a karácsonyt, pedig a keresztények aránya csak 2,3 százalék az országban, és a helyi vallások, a sintóizmus és a buddhizmus sehol sem említik a fenyőfát vagy Jézust. De a japánok alkalmazkodtak a megváltozott feltételekhez.

A Mikulást Japánban サンタさん、サンタクロース-nek (Télapó-san) hívják, pedig van nekik saját ajándékhozó vallási figurájuk, a buddhizmusból ismerős ほていおしょ (Hotei-osho). Nem aggódtak az inkompatibilitás miatt.

A japánok karácsonykor rengeteg ajándékot vásárolnak, dekoratív, neonfényben pompázó karácsonyfákat állítanak, sokat isznak, sült csirkét zabálnak – a KFC-ben külön ünnepi megrendelésekre is fel lehet iratkozni! –, és úgy általában jól érzik magukat. Van pofájuk nem úgy szenvedni, mint a keresztény európaiaknak egy kamu Youtube-videótól.

Hát ez tényleg a kereszténység vége. 

メリークリスマス.