Tényleg a 4chan trollkodása lenne az egész Trump-botrány?

2017.01.12. 11:30
6 hozzászólás

Két napja a teljes világsajtó azon a 35 oldalas titkosszolgálati jelentésen pörög, amit a Buzzfeed hozott nyilvánosságra, és Donald Trump orosz kapcsolatairól szól, és arról, hogyan tartja a markában a Kreml a megválasztott elnököt. Azt persze a világon nagyon kevesen tudják biztosan, hogy a dokumentum valódi-e, vagy az amerikaiak blöffje, az oroszoké, esetleg egy harmadik fél kavarása. Maga a Buzzfeed is azzal a megjegyzéssel tette közzé az anyagot, hogy nem biztosak a hitelességében, és átláthatóság érdekében hozzák nyilvánosságra, mert titkosszolgálati és sajtókörökben akkor már hetek óta közkézen forgott, így a szélesebb közönségnek is joga van tudni a tartalmáról. (Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a döntésben azért közrejátszhatott az is, hogy a Buzzfeed nagyon szeretné magát komoly közéleti-politikai lapként definiálni a kiscicás gifek és klikkvadász bulvár birodalma helyett.)

A jelentés tartalmáról itt írtunk bővebben.

Mi voltunk!

Váratlan húzással a botrány kirobbanása után nem sokkal bejelentkezett az internet leghírhedtebb trolltanyája, a magát önironikusan az internet segglyukának nevező 4chan, és azt állítják, valójában a dokumentum az ő kreálmányuk, az évszázad trollkodása, amivel hülyét csináltak a teljes világsajtóból és az amerikai titkosszolgálatokból egyaránt. A 4chan politikával foglalkozó alfóruma egyébként nagyon aktív volt az egész amerikai elnökválasztási kampány alatt, nyíltan Trumpot támogatták, innen származik például a "Hillary Clinton sátánista pedofil szertartásokat tart egy pizzéria pincéjében" sztori is.

A 4chan bizonyítéka egy tavaly novemberi keltezésű fórumbejegyzés, ami annak apropóján született, hogy a Mother Jones amerikai lap először pendítette meg, hogy az FBI-nak egy veterán kémtől származó dokumentumok vannak a birtokában, amelyek Trump orosz kapcsolatairól szólnak. Részletek nélkül ugyan, de azt is említi a cikk, hogy az oroszoknak zsarolásra alkalmas, kompromittáló felvételeik vannak Trumpról, amelyek egy moszkvai látogatása alatt készültek. Erre reagált a 4chan egyik anonim fórumozója azzal, hogy ezt a sztorit ő találta ki, és szivárogtatta ki Rick Wilsonnak, igaz, abban csak egy szexvideó története szerepelt, az orosz szál nem. Rick Wilson egy republikánus politikai elemző és stratéga, aki azóta van a 4chan-trollok bögyében és célkeresztjében, hogy 2016 elején japán rajzfilmekre maszturbáló magányos fickóknak nevezte őket.

De bizonyítékot nem mutatunk

Eddig a "bizonyíték", innentől a 4chan népének teóriája az, hogy Wilson elhitte a kamu jelentést, továbbadta egy volt CIA-s kapcsolatának, aki továbbadta John McCain republikánus szenátornak, aki továbbadta a titkosszolgálatoknak, akik kiszivárogtatták a sajtónak, hogy Trumpnak ártsanak vele, mielőtt még beiktatják, és hivatalosan a főnökük lesz. Wilson egyébként egy blogbejegyzésben kategorikusan cáfolta, hogy bármi köze lenne a dokumentumhoz, azt mondja, ő is a Buzzfeeden látta először.

A 4chanen, Redditen és Twitteren azóta több anonim felhasználó is jelentkezett, azt állítva, hogy ők írták a kamu jelentést, de bizonyítékot senki nem mutatott, csak viccesebbnél viccesebb kifogásokat ("Időközben újratelepítettem a gépemet és eltűntek a régi fájlok, amikben a bizonyíték volt").

A leggyengébb láncszem a sztoriban azonban mégiscsak az – ahogy a Gizmodo rámutat – hogy a Trump-párti trollok az állítólagos gigaátveréssel csak Trumpnak ártanak. Egy pillanatra higgyük el a 4chan verzióját, hogy a céljuk az volt, hogy a mainstream médiáról mutassák meg, mennyire hazug, részrehajló és átverhető (ez Trump egyik alapvetése), és fogadjuk el, hogy elég okosak, hogy egy ilyen akciót végigvigyenek, titkosszolgálatokat, politikusokat, szerkesztőségeket átverve. Ekkor viszont tudniuk kellett volna, hogy csak akkor érik el a céljukat, ha egyértelmű bizonyítékot rejtenek el magában a dokumentumban, amivel hülyét csinálnak azokból, akik azt leközlik. Mondjuk ha a szöveg minden 20. betűje összeolvasva kiadná, hogy "Ez csak a 4chan trollkodása, hülye aki elhiszi". (Hasonló módszerrel hekkelte meg egyébként a 4chan a Time magazin Év embere választását 2009-ben.)

A zseniálisan kidolgozott és véghezvitt mesterterv elmélete éppen azon bukik meg, hogy a legfontosabb részt, az egyértelmű bizonyítékot hagyták ki belőle, ehelyett annyival támogatják csak, hogy "ja, én voltam". Jellemző, hogy a 4chanen most, utólag indult be az ilyen képek gyártása. Hirtelen tömegével bukkannak fel képek a dokumentum tipográfiájával íródott szövegrészletekről, rejtett, vagy nem is annyira rejtett utalásokkal arra, hogy az egész szöveg kamu - csak éppen ezek nem szerepelnek a 35 oldalas eredeti jelentésben.

Ettől függetlenül a dokumentum hitelessége és eredete máig bizonytalan.