Nem, a naptej nem okoz rákot, a felelőtlen napozás viszont igen

DSZZS20130720007
2017.06.08. 13:07

A Ripost nevű bulvárlap egész pályás letámadást indított a naptej ellen, még pont időben ahhoz, hogy ha valaki elhiszi nekik, amit írnak, bőrrákosra napozhassa magát a nyáron – írja a 444.

Egyébként is nagyon ráment a Ripost a napozás-témára, május végén azzal indítottak, hogy címlapon tették fel a kérdést: "Mégsem káros az UV sugárzás?". Arra az esetre, ha a kérdőjel túlságosan árnyalná a képet, még fölé írták a biztonság kedvéért azt is, hogy "Kinek higgyünk? Évek óta becsapnak bennünket!". Aztán jött a TV2 is, ahol a Tényekben ismételték el nagyjából ugyanazt: pont hogy a bőrgyógyászok által démonizált 11 és 15 óra között érdemes kimenni napozni.

A téma valódi szakértői össze is hívtak gyorsan egy sajtótájékoztatót a veszélyes tévhitek oszlatására, ahol újra elmondták, hogy a túlzott napozás igenis veszélyes, pláne 11 és 15 óra között, pláne bármiféle védelem nélkül, és részben éppen az elővigyázatlanság miatt az elmúlt tíz évben meg is ugrott a melanómás betegségek és halálozások száma.

Kapcsolódó

11 és 3 óra között tényleg ne menjen a napra

Napsütésvédelmi felvilágosítás a meteorológiai nyár első napjára.

Ezután került sorra a naptej, minden nyavalyák valódi forrása: a Ripost hasábjain csak a napokban kiderült róla, hogy függőségetszörnyűséges allergiát, továbbá rákot is okozhat. Ez utóbbinak a Tények is külön riportot szentelt, két napozásügyi szaktekintélyre, Szendi Gábor programozó matematikus-pszichológus-paleopápa és a saját gyártmányú kozmetikumaival házaló Házi Edina szakvéleményére alapozva. A következtetés természetesen az, hogy annyi baj van a naptejjel, hogy inkább ne is használjuk.

A naptej rákkeltő hatását a bulvárriportok annak tulajdonítják, hogy a benne lévő kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, csak hogy aztán ezeket a bőrön át felszívódva egyenesen a véráramba juttassák. Ahogy a 444 is összefoglalja, erre semmilyen tudományos bizonyíték nincsen: az OMC nevű vegyi anyag egy 2000-es kutatás szerint a kísérleti egerek bőrén át valóban felszívódott a szervezetbe, de ezt a tanulmányt egy későbbi, embereken végzett vizsgálat már cáfolta. Hasonlóképp nem támasztja alá semmilyen kutatási eredmény két másik gyakori összetevő, a titán-dioxid és a cinkoxid káros hatását sem. A különféle naptejtípusokról és a tulajdonságaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak:

Kapcsolódó

Simán rákot kaphat, ha csak faktorszám alapján vesz naptejet

Ennél sokkal több dologra kell figyelni, például arra, hogy milyen éppen az UV-sugárzás és milyen a bőrünk. Melyik feliratokat és összetevőket jó tudni? Milyen gyakran kenjük magunkat és mivel?

Vagyis összefoglalva: amit a Ripost és a TV2 javasol: menjen a napra 11 és 15 óra között, és eszébe ne jusson naptejet használni. Amit pedig valójában érdemes tennie, ha nem szeretne bőrrákos lenni:

ha napozni megy, használjon naptejet, de 11 és 15 óra között lehetőleg inkább ne is menjen napozni!


  • Bérelnék
  • Bankszámla