Buktassa le a Facebook ön után kémkedő ügynökeit!

2017.06.20. 11:46 Módosítva: 2017.06.20. 11:48

Aki nem akarja, hogy a Facebook megfigyelje, cenzúrázza és letiltsa, tegye a következőt. Az oldalán lépjen be a "Beállítások"-ba, onnan a "Tiltások"-ba, és ott a keresőbe írja be, hogy "Facebook Security". Akinek erre kidob neveket, azok a kémek, le kell őket tiltani!!!!

- így szól a Facebook magyar nyelvű fertályán az utóbbi időben futótűzszerűen terjedő jótanács. Aki követi az utasításokat, annak jó eséllyel valóban ki fog dobni a kereső egy csomó ismeretlen embert, és még az is előfordulhat, hogy ezek közül néhányat egyszerűen nem enged letiltani a rendszer. Hát kell ennél erősebb bizonyíték arra, hogy ők valóban a cég titkosügynökei, akik mindenkit megfigyelnek?

Persze, hogy kell, ugyanis az egész figyelmeztetés egy orbitális nagy ostobaság. Angol nyelven már 2007-ben felbukkant ugyanez a leírás, magyarul az elmúlt 1-2 évben terjedt szórványosan, és úgy tűnik, most van egy újabb, nagyobb felfutása a dolognak. Azt most hagyjuk is, hogy

  • A Facebook miért figyeltetné meg tucatnyi kémmel egy-egy teljesen átlagos felhasználóját
  • Miért hagyna nyitva egy ennyire egyszerű kiskaput a lebuktatásukra
  • És miért nem jutna eszébe tíz év alatt sem egy kicsit jobban elrejteni az ügynökeit

Inkább nézzük, mi is történik, ha az ominózus letiltós keresőmezőbe beírunk valamit. Mivel ez a kereső arra van, hogy ha nem tudjuk pontosan, kit is akarunk letiltani, a rendszer segítsen nekünk, a "Facebook Security" keresőszóra olyan embereket rakosgat elénk, akiknek az adatlapján, esetleg  a publikus posztjaiban szerepel, vagy valaha szerepelt a két szóból bármelyik. A sorrendnél az algoritmus igyekszik azokat előretenni, akiknél valószínűbb, hogy valóban ismerjük, és okunk van a tiltásra, ezért aztán minden Facebook-felhasználónál más és más lesz ez a lista, ismerősöm ismerősének ismerősének ismerőse típusú emberekkel benépesítve. Akik nyilván nem Zuckerberg titkosügynökei, csak mondjuk volt egy előző munkahelyük, aminek a nevében szerepelt a "Security" szó.

És hogy miért nem engedélyezi néha egyes emberek letiltását a rendszer? Ez a Facebook egyik, botok elleni védekező mechanizmusa: ha gyanúsan sok ismétlődő aktivitást érzékel valahol (például valaki százával jelöl ismerősnek embereket pár perc alatt, vagy valakit százak akarnak letiltani rövid időn belül), úgy veszi, hogy automatizált akcióról van szó, vagyis valaki egy szoftverrel klikkelget az oldalon. Ezt pedig a Facebook nem szereti, és egy idő után blokkolja az adott akciót.