Tényleg kitör a Yellowstone és mind meghalunk?

2017.06.22. 12:16

A címben szereplő két részkérdésre a válasz:

  1. egyszer talán igen, és
  2. egészen biztosan.

A kettő között azonban nincs összefüggés: igen valószínűtlen, hogy a közeljövőben kitörne a Yellowstone vulkán, pláne hogy apokaliptikus méretű katasztrófát okozzon.

Az angol után a magyar nyelvű interneten is felbukkant a napokban a hír, hogy az amerikai Yellowstone Nemzeti Park alatti óriási vulkán szokatlanul aktív:

  • "Ha kitör, az egész bolygó beleremeghet, és az élővilág közel egyharmada kihalhat."
  • "Ez az aktivitás már nem összehasonlítható egyetlen korábbi aktív időszakkal sem."
  • "Egyre több geológus és vulkanológus van azon az állásponton, hogy a szupervulkán tényleg kitörhet, méghozzá hamarosan."
  • "Az elmúlt időszakban ugyanis annyira aktív volt a mélyben, hogy 48 óra leforgása alatt 27 kisebb-nagyobb fölrengést mértek és rögzítettek a vulkán közvetlen területén."

Először nézzük a lényeget: a Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet honlapjára látogatva rögtön az aktuális figyelmeztetési szint fogad minket, eszerint a helyzet teljesen normális, és még a repülési színkód is zöld a régióban. Az intézet június 19-én még egy közleményt is kiadott, ebből is az derül ki, hogy

nincs semmi ok az aggodalomra.

Mint írják, a Yellostone Nemzeti Park nyugati szélén valóban megfigyeltek egy június 12-én kezdődő földrengésrajt, amely a közlemény kiadásáig eltelt egy hétben 464 kisebb-nagyobb rengést okozott – vagyis még sokkal többet is, mint ami a rémhírekben olvasható.

Ezek közül a legnagyobb 4,4-es erősségű volt (június 16-án), de a nagy részük jóval kisebb: egyetlen rengés érte el a skála 4-es fokozatát, 5 darab volt 3-as erősségű, 57 darab 2-es, 238 csak 1-es, 157 esetben 0-s erősséget mértek, és 6 rengés még ennél is kisebb volt.

A kutatók szerint azonban a földrengésrajok általános jelenségnek számítanak arrafelé, és átlagosan a régió szeizmikus aktivitásának nagyjából az 50 százalékát teszik ki. Az utóbbi öt évben ez volt ugyan az egyetlen héten mért legtöbb földrengés a Yellowstone-nál, de 2002-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2010-ben is voltak ennél is sűrűbb hetek.

2014-ben mi is megírtuk, hogy a mostani legerősebbnél is nagyobb, 4,8-as bő három évtizede nem látott erősségű földrengés rázta meg a parkot. A kutatók viszont akkor is elmondták, hogy évente nagyjából ezer-háromezer földrengés tapasztalható a területen, és ez az aktivitás nem a park alatti vulkán vészesen közelgő kitörésének a jele.

Ó, ió, ció, erupció

A rémisztő híradások arról is szólnak, hogy kutatások is megállapították, milyen óriási pusztítást hozna a kitörés. Ezzel alighanem arra a 2014-es tanulmányra utalnak, amely valóban modellezte egy nagyobb kitörés hatásait. Akkoriban viszont a kutatók a tanulmány kapcsán azt írták, a modellben szereplő eseményre egyáltalán nincs kilátás.

A vulkán lényegében ugyanúgy viselkedik, mint az elmúlt 140 évben, és az adataik szerint nagyjából az elmúlt 10 ezer évben legalább ennyire vagy még inkább aktív volt a régió földtani szempontból, és nagy valószínűséggel az elkövetkező évszázadokban nem is fog kitörni. És majd ha ki is fog, akkor is jóval kisebbre számíthatunk, mint amitől félni szokás, az a legvalószínűbb, hogy a parkon kívül minimális hatása lenne. Annak, hogy a következő éven belül kitörjön, 1 a 730 ezerhez az esélye, vagyis meglehetősen kicsi.

A Yellowstone már korábban is bizonyította, hogy kiváló alapanyag a rémisztgetéshez, nyilván azért, mert valóban óriási (még ha nem is szupervulkán, mert olyanok nincsenek). Szinte napra pontosan egy éve bukkant fel például újra az az alaptalan 2014-es hír, hogy a parkot kiürítették a vulkán kitörésének veszélye miatt. A föld alatti vulkán legpusztítóbb kitörése egyébként kétmillió éve történt, utoljára pedig 70 ezer éve tört ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport