Hivatalos NASA-fotóval akarták bizonyítani, hogy kamu volt az utolsó holdra szállás

Image uploaded from iOS (2)
2017.11.20. 11:43
67 hozzászólás

Hiába telt el már majdnem 50 év az első holdra szállás óta, a mai napig bújnak elő újabb és újabb összeesküvés-hívők az internet különböző sarkaiból, hogy bebizonyítsák, kamu volt. Ezúttal nem az első, 1969-es, hanem az utolsó, 1972-es küldetésről állítja egy Youtube-videó, hogy a Földön megrendezett jelenet volt csupán. A videó egy fotóra hivatkozik, de valójában nem a holdra szállás, hanem a fotó köré kerített történet a kamu – írja a Neewsweek.

Az állítólagos bizonyíték egy NASA-fotó, amely 1972 decemberében, az Apollo 17 küldetés során készült. Az összeesküvés-elmélet szerint a képen szereplő asztronauta sisakrostélyának üvegén egy kellékes alakjának tükörképe sejlik fel, ami azt hivatott bizonyítani, hogy a kép nem is a Holdon készült. (Pedig kreatívabb lenne, ha arról szólna a konteó, hogy a Holdra sokkal könnyebb eljutni, lám, egy kellékest is vittek magukkal, ráadásul védőruha nélkül, még hogy nincs ott oxigén, na persze.)

Maga a kép valódi, ahogy a most századszorra kiszúrt tükröződés is Eugene A. Cernan asztronauta sisakján, de a tükörkép nem valamiféle rejtélyes stábtaghoz tartozik, hanem a misszóban szintén résztvevő Harrison H. Schmitthez, aki a képet készítette, és nagyon is viselt szkafandert.

A videót feltöltő Streetcap1 nevű felhasználó egyébként azt írta a leírásban, hogy ő eddig hitt a holdra szállás valódiságában, csak azután kezdett el kétkedni, hogy kiszúrta a fura részletet a fotón. A kommentekben a lelkesedés mellett megjelenik a szkeptikusabb vonal is, többen kiáltanak képmanipulációt, míg mások a valódi megfejtésre is rámutatnak.

A holdra szállással kapcsolatos összeesküvés-elmélet a konteótörténelem egyik legnépszerűbb darabja, újra és újra felüti a fejét a konteós blogokon és fórumokban, és természetesen magyar leleplezések is rendszeresen születnek. Egyszer már mi is összeszedtük, hogy mi a gond az elmélet bizonyítékaival, de az ilyesmi nem szokta a gyanakvók kedvét szegni.

Kapcsolódó

Nem volt kamu a holdra szállás

Armstrong sok szerencsét kívánt Mr. Gorskynak az orális szexhez, Aldrin ufót látott, földi stúdióban vettek fel mindent. A holdra szállás legnépszerűbb hoaxai.

Nyitókép: Vörös Méra/UNICEF. Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert ma van a gyermekjogi világnap!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?