Nem, nem fertőzte meg földönkívüli mikroba az űrállomást

1342235024919
2017.11.27. 12:10

“Földönkívüli élet? Olyan baktériumot találtak a nemzetközi űrállomás (ISS) külsején, ami korábban nem volt ott, állítja egy orosz űrhajós” címmel hozott le hétfőn szenzációszagú cikket a leginkább orosz propagandában utazó Russia Today. Az RT híre Anton Nyikolajevics Skaplerov orosz űrhajósra hivatkozva arról szól, hogy olyan élő mikroorganizmusokat találtak az ISS külső borításán, amelyekről elképzelhető, hogy földönkívüli eredetűek. Az RT szerint a szabad szemmel nem látható élőlényeket a földön fogják további vizsgálatoknak alávetni.

A harmadik űrmissziójára készülő Skaplerovval a Tassz hírügynökség készített egy friss interjút, ezt szemlézi az RT, így idézve a veterán kozmonautát: “Olyan baktériumokat fedeztek fel az ISS egyes moduljain, amik nem voltak ott, amikor azokat az űrbe vitték.” Az RT híre emlékeztet, hogy korábban már találtak Földről származó baktériumokat és planktonokat az ISS külsején, amik a légkörben megfigyelhető erős fölfelé áramlásokkal juthattak az űrállomásig.


Hol hallatszik leginkább az RT kacsájának hápogása?


Nézzük először a hivatkozott a Tass-interjút. A beszélgetés átiratának utolsó harmadában kerül elő a téma, amit a Valerij Resetnyikova vezet elő a következő kérdéssel: “Többször érkezett jelentés azokról a kísérletekről, amik az ISS külsején megtelepedő életet vizsgálják. Mi ez a kutatás? Honnan származnak ezek a létformák?” Skaplerov szerint több részből áll ez a kísérlet. Egyrészt vannak olyan anyagvizsgálati kísérletek, amik során különféle még tesztelés alatt álló anyagokat helyeznek el az űrhajósok az ISS külsején. Ezeket egy idő után begyűjtik és a Földre visszatérve a kutatók megvizsgálják hogyan hatottak rájuk a szélsőséges űrbéli körülmények. A vizsgálatok során találtak olyan baktériumokat, amik három évet is eltöltöttek az ISS külsején, túlélve a mostoha viszonyokat.

SAJNOS NEM
SAJNOS NEM


A földi irányítás az űrséták során arra is szokta utasítani az űrhajósokat, hogy kis vattapálcákkal vegyenek mintákat az ISS külső borításának különböző pontjairól, teszi hozzá a Roskosmos űrhajósa. Ilyen mintavételi hely például a hajtóművek körüli területek, ahol üzemanyag csapódhat le, vagy a túlnyomórészt folyamatosan árnyékban lévő részek, vagy éppen az állandó napsugárzásnak kitett felületek. Ezeket a mintákat szintén visszaküldik a földre további vizsgálat céljából. Skaplerov úgy fogalmaz az interjúban, hogy “mostanra kiderült, hogy az egyik ilyen vattadarabon olyan baktériumokat találtak, amik nem voltak ott az ISS modulon, amikor azt az űrbe vitték. Eszerint valahonnan kintről az űrből származnak és úgy telepedtek meg az ISS külsején. Jelenleg is vizsgálják őket, de úgy tűnik, hogy nem veszélyesek.”

Ennyi, az újságírónak nincs több kérdése a földönkívüliekkel kapcsolatban. A világ tudósait feltehetően alaposan megbolygató tudományos szenzáció egy fellövés előtti rutininterjú végében bújik meg.


Miféle kacsalábon forog még az RT híre?


2014-ben járta be először a világsajtót az orosz forrásból származó értesülés, ami szerint planktonokat találtak az ISS külsején (itt van pl a Telegraph cikke, vagy az Independent cikke). Számos lap beszámolt akkor a különleges hírről, többnyire hozzátéve, hogy a NASA részéről nem erősítették meg a kutatási eredményeket, az amerikai űrkutatási hivatal nem kapott semmiféle hivatalos tájékoztatást az orosz féltől mindezzel kapcsolatban. Jelenleg is ez a helyzet, az RT-n kívül senki nem hozta a sztorit (egy két kattintásvadász hírgyűjtő oldalon kívül), a NASA – aminek kutatói a földhöz vernék feneküket, ha egyetlen inci-finci mikrobára, vagy legalább annak maradványaira bukkannának bárhol a Földön kívül – nem tart nagyszabású sajtókonferenciát, a szaklapok nem foglalkoznak ilyen hírrel.

Skaplerov válaszaiból nem derül ki, hogy mikori mintavételről van szó, vagy hol és kik vizsgálják a mintákat. Ő maga eddig kétszer járt az ISS-en, 2011-2012-ben és 2014-2015-ben, összesen több mint egy évet töltve az űrben. Nagyban valószínűsíthető, hogy a 2014-es plankton-sztorit eleveníti fel a Tassz kérdésére.  És hát igen, láttunk már ilyet, hogy régi, meg nem erősített hírtöredékek (sőt, viccek) felmelegítésével, újra futtatásával kreálnak orosz állami híroldalak alternatív valóságokat. Ide a bökőt, hogy most sincs ez másképp.

Nyitókép: NASA