Brit tudós: A NASA eltitkolja a marslakók lábnyomait

2018.03.07. 13:14

Barry DiGregorio brit asztrobiológus, a Buckingham Egyetem kutatója azt állítja, hogy bizonyítékot talált a marsi életre, de a földönkívüli élőlények lábnyomairól készült fotókat a NASA megpróbálja eltitkolni – írja az International Business Times.

A szóban forgó fotókat a Curiosity marsjáró készítette a Gale-kráterben, és a NASA még néhány hete tette őket közzé. A képeken található kőzeteket több kutató fontos felfedezésnek tartja, mert segíthet rájönni, mikor tűnt el a Marsról a víz.

DIGREGORIO SZERINT VISZONT A KÉPEKEN VALÓJÁBAN APRÓ LÁBNYOMOK TALÁLHATÓK.

Pontosabban nyomfosszíliák, amelyek nem magukat az élőlényeket, hanem a megkövült nyomaikat őrzik. Szerinte a NASA meg se próbál utánajárni a dolognak, még a Curiosityt is rögtön továbbparancsolták a helyszínről.

A NASA szerint viszont egyáltalán nem lábnyomokról van szó, hanem egyszerű gipszkristályokról, amelyek a Földről is ismerősek lehetnek. A fotókon látható kőzetek ráadásul a valóságban sokkal kisebbek, mindössze szezámmagnyi méretűek.

Ezek a formák a gipszkristályokra jellemzők. Ezek akkor képződhetnek, ha a sók koncentrálódnak a vízben, például elpárolgó folyókban

mondta Sanjeev Gupta, a NASA Curiosity-csapatának egy tagja a Tech Times szerint.

DiGregorio ugyanakkor jelezte, hogy folytatja a kutakodást, sőt az elméletét egy júniusi ausztráliai konferencián is elő tervezi adni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön