A mindenit, tényleg ma van a berlini fal hihetetlen évfordulója? Nem.

2018.12.02. 15:16
1 hozzászólás

A berlini fal 10 316 napon keresztül létezett. Ma van az a nap, amikor már 10 316 napja nem létezik.

A fenti mondat olyan, mint egy megállt falióra: egyszer biztosan pontos. Mit is mondott erről Arya Stark a Trónok harcában?

De nem ma!

A fenti felirattal és a berlini fal elleni népharagot jól mutató képpel terjedt el egy mém a közösségi médiában, és terjed most is.

berlinwall

A legutóbbi nagy hullám november 27-én indult, ekkor egy Scott del Oso nevű felhasználó osztotta meg minden kommentár nélkül a mémet. (Ahogy arra az egyik kommentelő felhívta a figyelmet, sok más információ mellett az sem szerepelt a posztban, hogy a felhasznált kép Peter Turnley munkája.) Csak ezt a november 27-i bejegyzést már 25 ezren osztották tovább az elmúlt napokban, de a kép ezernyi más forrásból is terjed a neten. Amelyik például elém került, azt december elsején posztolta újra valaki forrás nélkül, és kevesebb mint 24 óra alatt lett rajta csaknem száz megosztás. Sőt, ez a megosztó még arra is vette a fáradságot, hogy leírja, nem teljesen pontos a szám, hiszen a falat persze nem egyetlen nap alatt húzták fel.

Ennek ellenére 

a mém egyszer tényleg igaz volt, csak nem ma.

Hanem 2018. február 5-én, amikor világszerte valóban több fontos lap is megünnepelte, hogy immár több idő telt el azóta, hogy a világban jelen lévő megosztottság szimbólumát - legalábbis Európában - a szabadság váltotta fel, írja a hoaxok ellenőrzésére specializálódott Snopes.com. (Igen, létezik egy ilyen portál, nem árt minden gyanús infó megosztása előtt csekkolni.)

A 10 316 nap sem légből kapott szám: a fal lebontásának hétvégéjén a Berliner Zeitung közölt egy madártávlati képet Berlinről a "10 316 Nap Egy Város" főcímmel. Aztán 2018. február 5-én is ezzel a címlappal jelent meg az újság.

 A Snopes.com még egy jó tanácsot is ad minden kedves facebookozónak:

Ha egy mémben szerepel az a szó, hogy ma, akkor az a mém nagyon nagy valószínűséggel már régen nem aktuális.