Nem, nem egy pakisztáni migráns okozta az olaszországi járványt

2020.03.09. 12:40

Napok óta terjed a migránsellenes / alt-right / muszlimellenes médiában egy olyan hír, hogy az olasz koronavírus-járvány okozója egy pakisztáni migráns, aki mint „patient zero”, azaz első megfertőzött, a vírus behozója nem volt hajlandó karanténba menni.

A sztori mostanra a magyar médiába is elért, több oldal is felkapta a történetet.

Ami nem igaz.

Olyannyira nem, hogy az amerikai AP hírügynökség is kiadta külön egy kis hírként még pénteken a cáfolatot. A különböző jobbos oldalak a méltán ismeretlen Summit Newsra hivatkoznak, ott pedig a szintén méltán ismeretlen Free West Mediára, ráadásul úgy, hogy onnan egy másik cikk van belinkelve. Egy ügyes kereséssel azért megtalálható a Free West Medián is a cikk, ami linkelés nélkül hivatkozik az Adnkronos nevű olasz lap cikkére.

Nem csoda, hogy nincs benne linkelés, ugyanis az olasz lap eredeti hírében nincs szó semmiféle Patient Zeróról. Arról viszont igen, hogy egy pakisztáni származású ételfutár pozitív lett, de nem maradt otthon, hanem bejárt a munkahelyére, egy kínai étterembe Pavia városában. A rendőrség előállította, akár három hónapra is elzárhatják, vagy 206 euróra büntethetik.

Pedig egyébként érdekes lenne, ha megtalálnák a „0-s beteget” az ugyanis nagy rejtély, az 1-es betegről viszont mindent tudni, ebben a cikkben meg is írtuk.  • Tippek
  • Bankszámla