Nagy levegő benntartásával nem mutatható ki a koronavírus

2020.03.12. 16:38

Újabb megtévesztő körlevél terjed a Facebookon az új koronavírussal kapcsolatban, futótűzszerűen. Két jótanács szerepel benne, egyiknek sincs semmi valóságalapja.  A bejegyzés szerint az öndiagnózishoz tökéletesen elég egy mély levegőt venni minden reggel, a megelőzéshez pedig csak vizet kell inni. Mindkét tippnél a vírus kezelésével foglalkozó orvosokra hivatkoznak. Mindenek előtt szögezzük le, hogy 

A mély levegővétel és benntartása nem mutatja ki, hogy valaki koronavírussal fertőződött, ahogyan a vízivás sem mossa le a torokról a vírusokat. 

A bejegyzés azzal kezdődik, hogy Kanadában arról tájékoztatják az embereket, hogy

ha az ember lázas vagy köhög, és kórházba megy, a tüdő általában 50%-ban rostos, és az már elég késő!

Talán feltűnhet laikusok számára is, hogy a rostos tüdő meglehetősen szokatlan megfogalmazás lenne a kanadai orvosoktól, itt minden valószínűség szerint a tüdőfibrózisról van szó, ami egy késői hegesedési folyamat, elhúzódó, súlyos bakteriális tüdőgyulladás, TBC, hörgőtágulat miatti gyulladások vagy akár autoimmun-betegségek, daganatos betegségek, esetleg szívelégtelenség következménye lehet. 

ezzel szemben a koronavírus miatt folyadék jelenhet meg a tüdőben, és tüdőgyulladás alakulhat ki. 

Aztán már "tajvani szakértők önvizsgálati módszerére" váltanak át, ami szerint 

Vegyél egy mély lélegzetet, és tartsd bent a levegőt több mint 10 másodpercig. Ha tudod teljesíteni ezt a próbát sikerrel, úgy, hogy nincs köhögés, kellemetlen érzés, teltség érzés vagy feszesség stb., akkor ez azt mutatja, hogy a tüdőben nincs fibrózis, ami alapvetően azt jelenti, hogy nincs fertőzés.

Ezt az állítást az Egészségügyi Világszervezet is határozottan cáfolja. Szóvivőjük, Tarik Jasarevic szerint semmi sem bizonyítja, hogy a fenti módszer megbízható lenne, és valós eredményeket mutatna

Jelenleg az egyetlen mód, hogy kiderüljön, hogy valaki megfertőződött-e, a laborvizsgálat. 

Ha valaki úgy érzi, hogy nem tud megfelelően lélegezni, akkor valami gond van a tüdejével, menjen orvoshoz, mert rengeteg más oka lehet a nehéz légzésnek, akár a szorongás is. 

A másik jótanács "japán orvosokra" hivatkozik, eszerint 

Mindenki tegyen róla, hogy a szája és a torka legyen nedves és soha ne legyen kiszáradva. Legalább 15 percenként kortyolj vizet.

A logika emögött az, hogy a víz lemossa a torokmembránról a vírusokat a gyomorba, ahol majd szétmarja a gyomorsav a kórokozókat. Vadul hangzik az elképzelés, mert az is. Szintén több szakember cáfolta már meg, hogy ez a módszer működne, ugyanis a vírus szervezetbe jutása egyszerűen nem így működik. Kezdve azzal, hogy a vírus nem csak a szájüregen keresztül képes fertőzni. Továbbá az orvostudomány eddigi állása szerint soha egy kutatás sem bizonyította, hogy a vírusok sok folyadékkal a gyomorba jutnak, és ott szétmarja őket a gyomorsav. Az pedig végképp ellentmond ennek az elméletnek, hogy székletmintából is sikerült kimutatni a vírust. 

A WHO szerint a hidratálás és sok folyadék fogyasztása természetesen fontos, de a vírus ellen nem véd.

Álhírek és kuruzslók helyett számtalan bizonyított mód van arra, hogy csökkentse a fertőzés kockázatát. 

  • alaposan és gyakran mosson kezet;
  • amikor erre nincs lehetősége, használjon legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt;
  • ha köhög vagy tüsszent, használjon papír zsebkendőt, és azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet;
  • ha nincs zsebkendője, ne a kezébe, hanem a könyökhajlatába tüsszentsen;
  • üdvözléskor egy időre szokjon le a kézfogásról;
  • a kezével ne nyúljon a szájába, a szemébe, az orrába vagy az arcához;
  • kerülje a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket, és az olyan helyeket, ahol sok ember van egymáshoz közel;
  • szellőztessen gyakran; és
  • kerülje az érintkezést a lázas betegekkel.

Ha mégis az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja, és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, ne menjen el orvosi rendelőbe, hanem hívja a háziorvosát, az ügyeletes orvost, a mentőszolgálatot vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámait: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456. A járvánnyal kapcsolatos további fontos tudnivalókat erre találja.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM