A szauna sok mindenre jó, de koronavírus ellen pont nem

2020.03.23. 11:34

A feszült közhangulatban egyre csak terjednek a koronavírussal kapcsolatos álhírek. Egyre-másra jelennek meg a sokszor jó szándékból terjesztett, meghökkentően egyszerű „gyógymódok”, így volt olyan, aki szerint elég egy nagy levegő és egy pohár víz a vírus megfékezésére, míg mások a sós vízre vagy a C-vitaminra esküdtek. Ezek a valóságban sajnos nem működnek, viszont hamis biztonságérzetet adhatnak annak, aki elhiszi és használja őket. 

A legújabb, pofonegyszerű – és persze nem működő – megoldás a szaunázás, gőzzel inhalálás, sőt az, hogy egyszerűen fújjuk arcon magunkat hajszárítóval. A Facebookon terjedő poszt azzal zárul, hogy 

ha ezt teszi minden magyar ember naponta, 1 hét múlva megszűnik az új esetek diagnosztizálása és a kormány feloldhatja a vészhelyzetet.

90527666 219254712476345 972433355192664064 n (1)
Fotó: Facebook

Az eszmefuttatás mögött sok hasonló posztban az áll, hogy azért leszünk betegek, mert a vírus összegyűlik az orrüregünkben. A valóság ezzel szemben az, hogy a megbetegedés a sejtek szintjén történik. Korábban már vizsgálták a meleg levegő hatását a megfázásra és a rhinovírusra, kevés eredménnyel. Szakértők szerint a szauna egyértelműen nem működő megoldás a koronavírus elpusztítására.

HASONLÓAN AZ 5 MÁSODPERCES SZABÁLYHOZ, A VÍRUSNAK NINCS IDŐÉRZÉKE, ÍGY AZ SE IGAZ, HOGY NÉGY NAPOT TANYÁZNA A TORKUNKBAN.

Mivel egyelőre még nincs védőoltás vagy gyógyszer, a legjobb védekezés a gyakori, alapos kézmosás, valamint az, ha kerüljük a betegeket, sőt, a lehetőségekhez szerint mindenki mást is.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön