Nem gyullad fel az autó, ha benne marad a kézfertőtlenítő

2020.05.31. 18:02

Bár jelenleg nem a kánikula jellemző az ország időjárására, de Európában és az Egyesült Államokban, ahogy jön a meleg, úgy indult el a legújabb rémisztgetős álhír, amelyben videókkal demonstrálták, hogyan gyulladnak ki autók amiatt, hogy az utasok benne felejtették az alkoholos kézfertőtlenítőt. 

Az alkoholos kézfertőtlenítő  önmagától nem kap lángra, ha az autóban felejti valaki. 

A videók a Facebookon és a Twitteren is megjelentek, sőt egy wisconsini tűzoltóság is átvette őket. A posztot később törölték, de sokan ezek után biztosra vették, hogy hamarosan autók tömkelege gyullad majd ki az első melegebb napon. 

A videókról viszonylag hamar kiderült, hogy nem ott és nem akkor készültek, az egyik például egy 2015-ös videó Szaúd-Arábiából, vagyis nem most gyulladt fel, nem a kézfertőtlenítő miatt, és nem az Amerikai Egyesült Államokban, és a többi videó is legalább egy éves. 

De ami ennél is fontosabb, hogy a tűzoltóság szerint nagyjából 300 Celsius-fokos hőmérsékletnek kellene lennie az autó belsejében, hogy csak  úgy önmagától begyulladjon az alkohol.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az alkohol ne lenne veszélyes, sőt tűzveszélyes anyag, de amíg valaki nem gyújtja meg direkt módon öngyújtóval vagy gyufával a kézfertőtlenítőjét azaz nincs olyan tűzforrás, ami lángra lobbanthatná, addig nem kell attól tartania, hogy spontán leég az autója fertőtlenítő miatt.

Ugyanakkor valóban nagyon veszélyes lehet a nyári hőmérséklet egy autóban a tűző napon, de nem a kézfertőtlenítőre, hanem bármilyen élőlényre nézve, sőt a legtöbb gyógyszernek vagy fényvédőnek sem tesz jót, ezért inkább ezeket óvja attól, hogy a parkoló autóban hagyja. A kézfertőtlenítő pedig továbbra is fontos, vagy mosson gyakran kezet, vagy ha erre nincs lehetősége fertőtlenítse le, például miután beszáll az autójába.   • Hírek
  • Megtakarítás