Nem, Obama, Fauci és Melinda Gates nem látogatta meg együtt a vuhani víruslabort 2015-ben

2020.07.14. 11:59

Egy fotó terjed a közösségi hálózatok alufóliasisakos szegleteiben, amely "bizonyítja", hogy Barack Obama amerikai elnök, Anthony Fauci, az amerikai járványvédekezés központi szerepet játszó tudósa, illetve Melinda Gates (aki férjével közös alapítványán keresztül a vakcinafejlesztés legnagyobb pénzügyi donorai között van) öt évvel ezelőtt ellátogatott a vuhani víruskutató intézetbe, ahol 3,7 millió dolláros denevérvírus-programot futtattak.

valójában a kép nem Vuhanban készült, nem 2015-ben, Melinda Gates nincs rajta, és nem a denevér-koronavírusokról beszélgetnek a rajta szereplő emberek, hanem az eboláról. A többi stimmel.

A fotó, amely valóban Barack Obamát és Anthony Faucit ábrázolja, 2014 decemberében készült az amerikai Országos Egészségtudományi Intézet (NIH) bethesdai víruskutató központjában. A Fauci mellett álló kosztümös nő nem Gates, hanem Sylvia Burwell egészségügyi miniszter. A fehér köpenyes nő pedig Nancy Sullivan, a biológiai védelmi kutatórészleg (nem kínai) vezetője. 

Sullivan éppen az NIH ebolaoltást célzó kutatásainak előrehaladását magyarázza Obamának. A fotó annyira titkos volt, hogy hat éve fenn van az NIH igazgatójának, Francis Collinsnak a blogján.

(Snopes)  • Hírek
  • Megtakarítás