Friss kommentek

Nem mind ufó, ami fénylik

2015. január 15., 14:09 Módosítva: 2015-04-14 12:35
6
3 hozzászólás

Talán még sikerül megelőzni a hoax itthoni terjedését, ha most szólunk: nem, a brit újságokban megjelent videofelvétel nem egy újabb bizonyíték arra, hogy nem vagyunk egyedül a Naprendszerben.

A Mirrorban lehozott cikk szerint egy férfi kutyasétáltatás közben figyelt fel az alacsonyan szálló, furcsán pulzáló fényre. Azonnal elrohant a kamerájáért, és sikerült is rögzítenie, ahogy a lilás fényben játszó, szögletes dolog imbolyog az égen. Mindenképpen jármű volt a kutyasétáltató szemtanú szerint, mert jóval alacsonyabban volt, mint ahol a csillagok általában lenni szoktak.

Ha egy pillanatra elfogadjuk, hogy a horoszkóp- és/vagy ufóhívőknek nincs igazuk, és mondjuk megkérdezünk egy csillagászt, hogy vajon mit látunk a képen, rögtön kiderül, hogy sokkal valószínűbb, hogy a Szíriusz nevű csillagról készült. A Szíriusz elég fényes, ráadásul mivel csillag, fénye szcintillál is – ez utóbbit keverhette össze a szemtanú az ufók vélt viselkedésével. A szcintillációt, magyarul pislákolást a légkör okozza, ami eltéríti a pontszerű fényforrásból érkező fénysugarakat, így néha az erőssége, néha a színe változik meg. Bolygóknál nincs ilyesmi, mert azok jóval közelebb vannak, és ezért fényük nem pontszerű forrásból jön.

És hogy honnan jön a videón látható fényforrás fura alakja és imbolygása? Mindkettő a képzetlen videós következménye: ha valaki megigazítaná a fókuszt és rögzíteni a kamerát, rögtön senki sem hinné, hogy ufót látunk a képen.

3 hozzászólás

A kereszt és az ima tényleg megöli a baktériumokat?

2015. január 15., 09:07 Módosítva: 2015-01-15 14:01
343
24 hozzászólás

Orosz kutatók kísérletekkel igazolták, hogy ha keresztet rajzolunk késsel a kenyérre, mielőtt felvágnánk, ahogy vallásos családokban szokás, a rituálé elpusztítja a kenyérben a baktériumokat. Sőt, a kereszt szimbóluma, és a Miatyánk szövege ugyanezt megcsinálja vízzel is. Legalábbis ezt állítja a magyar net ezoterikus bugyrainak aktuális slágercikke, ami tegnap óta több ezer lájkkal és megosztással pörög a Facebookon.

Bár maga az állítás is egészen képtelenül, a tudomány és a logika alapelveivel ellentétesen hangzik, érdemes, és tanulságos inkább azt megvizsgálni, vajon mi van egy ilyen hír hátterében, honnan jön egyáltalán. A magyar alternatívmedicina-oldalak dzsungelében a Filantropikum nevű oldal a sztori forrása, ez egy jó 170 ezer követővel bíró oldal, ami a szokásos ma-éppen-mi-gyógyítja-a-rákot tematikát lejárt szavatosságú Upworthy-szalagcímekkel (Nézd Meg Ezt A Videót És Halálra Fogod Magad Nevetni!!) vegyíti.

24 hozzászólás Tovább

Most jól megvédheti magát a gonosz tolvaj Facebooktól!

2014. december 1., 11:50 Módosítva: 2014-12-01 16:20
5450
3 hozzászólás

A hétvége slágere volt a Facebookon egy futótűzszerűen terjedő poszt arról, hogy a közösségi oldal megváltoztatta a felhasználói szerződését. Ezzel pedig minden, amit az üzenőfalunkra kiteszünk, legyen az szöveg, fotó, videó, vagy a másodfokú egyenlet megoldóképlete, a Facebook tulajdonát képzi, és azt csinál vele, amit akar, eladhatja, sokszorosíthatja, leadhatja a Barátok közt reklámszünetében, kitapétázhatja vele a Holdat.

Csakhogy egy leleményes, és szerényen névtelenségben maradó jogászgéniusz keresztülhúzta a gonosz tervet: elég a következőt kiposztolni a falunkra, máris az amerikai jog által védettek vagyunk a szemét tolvaj Zuckerberg-banda ellen:

Due to the fact that Facebook has chosen to involve software that will allow the theft of my personal information, I do declare the following: on this day, November 28,2014, in response to the new Facebook guidelines and under articles L.111, 112 and 113 of the code of intellectual property, I declare that my rights are attached to all my personal data, drawings, paintings, photos, texts etc... published on my profile. For commercial use of the foregoing my written consent is required at all times. The contents of my profile include private information. The violation of my privacy is punished by the law (UCC 1 1-308 - 308 1 -103 and the Rome Statute).

Mindez első látásra egybevág azzal, hogy az elmúlt hetekben minden Facebook-felhasználó üzenetet kapott az oldaltól, hogy január elsejétől új adatvédelmi szabályok élnek. Mivel az emberek 99%-a ezt nem olvasta el, segítünk: a dolog nem arról szól, hogy mostantól minden a Facebooké, hanem például arról, hogy egyszerűbb lesz befolyásolni a Facebook elénk tolt hirdetéseit. Meg (ó, az irónia!) arról, hogy az eddigieknél egyszerűbb és közérthetőbb formára hozzák az adatvédelmi szabályzatot, hogy az emberek megértsék, ki mindenki látja, ha vállalhatatlan hülyeségeket posztolnak vagy kommentelnek.

A hétfő reggelre a Facebook magyar fertályára is elért jogi védőpajzs több októl is marhaság.

  1. Mint láttuk, a Facebook egyáltalán nem úgy módosította az adatvédelmi szabályait, ahogyan a poszt állítja. Ezt egy hivatalos üzenetben is megerősítették: minden amit a Facebookra kitesz az ember, továbbra is az övé marad, nincs mi ellen jogi védelmet felhúzni.
  2. De ha lenne, ez a szöveg sajnos akkor nem érne semmit, mert ugyan jogászul hangzó, de valójában tök értelmetlen katyvasz.
  3. De ha értelmes lenne, még akkor sem érne semmit, mert egy üzenőfalra kiposztolt deklarációval nem lehet felülírni a Facebook-regisztrációkor elfogadott felhasználói szerződést.
  4. És valójában az egész egy 2012 nyarán született (akkor a Facebook tőzsdére lépése volt az ürügy) álhír újramelegítése, amiben gyakorlatilag csak a dátumot írták át.
3 hozzászólás

A pókok nem másznak a bőrünk alá, nem élnek ott napokig, nem húznak csíkot

2014. október 17., 20:28 Módosítva: 2014-10-18 16:09
70
8 hozzászólás

Hihetetlen sebességgel terjed az interneten az a sztori, amiben egy Balin nyaraló srác arról mesél, hogy egy pók bemászott a bőre alá, ott negyven centit mászott, piros csíkot húzva ezzel a hasán és a mellkasán. Mi is beszívtuk, hiába, az arachnofóbia kemény dolog, így írtuk meg a Mindeközbenben:

A 21 éves ausztrál Dylan Thomas a bali nyaralása egyik napján arra ébredt, hogy egy vörös, sebszerű csík van a hasán. A seb miatt orvoshoz ment, ahol antihisztaminos krémet kapott rá, ámaz allergiát kiváltó hisztamin hatását ellensúlyozó krém nem hatott. A csík egyre hosszabb lett Dylan hasán, ráadásul a seb elkezdett felhólyagosodni, ezért újra orvoshoz ment: ekkor vették észre, hogy a csíkot egy apró pók okozta, ami azon a seben keresztül jutott be Dylan bőre alá, ami a vakbélműtétje után maradt a testén. A pókot kivették, és az állat a bali kórházban maradt, ahol még vizsgálják. Dylant jövőn héten fogják értesíteni arról, hogy pontosan milyen fajta ízeltlábú mászott a bőre alá.

Nem, nem és nem

Az Io9 által megkérdezett szakértők szerint azonban igen-igen kicsi a valószínűsége annak, hogy ez a történet igaz. Mármint vagy az van, hogy Dylan hazudik, vagy az, hogy minden, amit a pókok szokásairól és biológiájáról tudunk, tévedés. Ez utóbbit nem más mondja, mint Christopher Buddle, a McGill Egyetem természettudományi karának szakértője. „Egy a bőrszöveten magát átrágó, és ott napokig éldegélő pók ellentmond a logikának, és mindannak, amit a pókokról tudunk. Azért sem hiszem el a dolgot, mert nem láttuk a bizonyítékot, vagyis egy képet a pókról.” Buddle szerint könnyen lehet, hogy valami bemászott a férfi bőre alá, és még az is lehet, hogy valamilyen ízeltlábúról van szó, de egészen biztosan nem pók az elkövető.

DylanThomasWithscar

„Nincs olyan körülmény, ami miatt egy pók ilyesmit tenne” - válaszolta az Io9 kérdésére Charles E. Grisworld, a Kaliforniai Tudományos Akadémia archnológusa, aki erről a konkrét esetről inkább nem mondott volna véleményt. Egy másik szakértő, Marie Herberstein, a Macquire Egyetem biológiatudományi tanszékének vezetője szintén óvatosan fogalmaz, de mint mondja, sosem hallott még olyat, hogy egy pók bármilyen állat bőre alatt élt volna, mert a pókok egyik alfaja sem parazita. Szerinte is inkább valamilyen más ízeltlábúról lehet szó, valószínűleg valamilyen atkáról (amik szintén pókszabásúak). Reméljük, hogy az állat azonosítása után többet tudunk majd, addig is, ha lehet, ne csapkodják agyon félelmükben az összes pókot, amivel találkoznak.

8 hozzászólás

Az ebolakamionon nincsen fék

2014. október 17., 14:48 Módosítva: 2014-10-18 14:02
17
5 hozzászólás

Ahogy az ebolavírus elérte az elektromosságban nem szűkölködő világrészeket is, egyből átmászott az internetre, és hajmeresztő összeesküvés-elméletek formájában terjed tovább. Összeszedtük a legismertebbeket.

5 hozzászólás Tovább

A vakcina veszélyesebb, mint a betegség!

2014. október 15., 14:52 Módosítva: 2014-10-16 07:44
1377
21 hozzászólás

Egy magyarra fordított cikk terjedésének köszönhetően megint életre kelt a közösségi média hazai fertályán az a hoax, ami szerint a HPV-oltás egyik kifejlesztője egy konferencián megtört, és a lelkiismeretére hallgatva bevallotta, hogy az egész humánpapillomavírus-hiszti csak kitaláció, a Gardasil, illetve a Cervarix nevű oltások pedig durva mellékhatással járnak. A cikk szerint egy Sarah Cain nevű újságírónő a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián hallgatta végig dr. Diane Harper beszédét, aki „egyike azoknak a vezető szakembereknek, akik felelősek voltak a biztonságra és hatékonyságra vonatkozó kutatás 2. és 3. fázisáért, amely biztosította a humán papillomavírus (HPV) oltások, a Gardasil és a Cervarix jóváhagyását”.

A cikk minimum ferdítés, de inkább hazugság. Szedjük pontokba a valóságot a Snopes 2009-es, illetve az Urbanlegends.hu idén októberi cikkének segítségével:

21 hozzászólás Tovább

Kamu a wizzaires ingyenjegyakció

2014. október 4., 09:33 Módosítva: 2014-10-05 10:03
472
2 hozzászólás

Futótűzként terjed az Instagramon a Wizzair UK ingyenjegy-akciója. A légitársaság nevében kialakított kamuprofil 15 ezer ingyenjegyet ajánlj fel azoknak, akik követni kezdik Instagramon és ezt egy screenshottal igazolják. Ez nagyon jól hangzik, de a Wizzair hivatalos Facebookja szerint teljesen kamu. 

a Wizzairromaniaooficial, Wizzairromaniaoficial, Wizzair_europe, Wizzair_uk, Wizzairhungary, wizzairofficial, wizzair_romania Instagram-profilok HAMISAK

– írják.

Az akció először ötezer ingyenjeggyel indult, aztán ahogy egyre sikeresebb lett, 10, majd 15 ezer jegyet ajánlottak fel a kamuprofil üzemeltetői, akik magyar és román profilt is létrehoztak az akció terjesztésére.

Az ügyről a Wizzairt is megkérdeztük, ők később válaszolnak majd az emailünkre.

Hasonló instagramos átverések már évek óta terjednek, a Magyar Instagram-közösség posztja szerint lehetett már így "nyerni" Air France-jegyet, Ray-Ban napszemüveget, Adidas cipőt meg persze Iphone-t is. 

2 hozzászólás

Agyonhallgatják az atomháborút?

2014. szeptember 24., 15:34 Módosítva: 2015-02-04 16:39
2228
18 hozzászólás

Négy napja történt, hogy atombombát dobtak Donyeckre, de lehet, hogy csak egy vegyi üzemet talált el egy rakéta, sőt, nem is vegyi üzem, hanem lőszergyár lehetett, de mindegy is, mert az egész világ agyonhallgatja a történteket.

Hagyja egy kicsit ülepedni a hallottakat, aztán tartunk egy sajtószemlét.

18 hozzászólás Tovább

Mikróban tölthető az Iphone 6?

2014. szeptember 22., 09:24 Módosítva: 2014-09-23 11:11
399
42 hozzászólás

Az Iphone-okat sosem kímélték a lélegzetelállító hülyeségek: tavaly például az terjedt el, ahogy az IOS7 frissítésétől vízálló lesz a telefon, köszönhetően a 4chan trolljainak. A hülyeség újra hódít, most kicsit más formában: egy brosúrán azt próbálják elmagyarázni a hiszékeny júzereknek, hogy az Iphone 6 tölthető mikróban. Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy valójában nem.

42 hozzászólás Tovább

Robin Williams hamis búcsúüzenete terjed a neten

2014. augusztus 19., 16:17 Módosítva: 2014-08-19 19:13
24
0 hozzászólás

Az ESET szakértői figyelmeztettek rá, hogy egy átverés terjed a Facebookon. Egy kamu megosztás szerint a nemrég öngyilkosságot elkövetett Robin Williams telefonon rögzített búcsúüzenetét lehet megnézni a kattintás után. Persze ebből semmi nem igaz.

Szólj hozzá! Tovább

Orbán Viktor mindenkit megcsipel?

2014. augusztus 15., 13:35 Módosítva: 2014-08-19 16:14
644
31 hozzászólás

A kormány már régóta szeretné bevezetni az egységes kártyarendszert, a dohányboltok óta el sem hinnék, Nemzeti Egységes Kártyarendszer néven. A lényeg annyi, hogy rengeteg iratunk helyett elég lenne egyet hordani, ami ideális esetben nemcsak diákigazolvány és személyi lehetne egyben, hanem akár BKV-bérlet is – riogat egy Facebookon terjedő cikk. 

31 hozzászólás Tovább

Egy ember árnyéka a Holdon?

2014. augusztus 14., 10:35 Módosítva: 2014-08-19 16:14
35
13 hozzászólás

Nagyjából egy hónapja töltötték fel azt a videót a Youtube-ra, amit valaki egy furcsa foltról készített, amit a Google Moon nevű programban talált. A Google Moon olyan, mint a Google Earth: nagy felbontású műholdfotókból van összerakva a Hold felszíne, az ember elképesztő részletességgel nézheti meg, milyen lenne, ha lenne egy nagyon drága és nagyon jó távcsöve.

A foltról készült videót időközben hárommilliónál is többször látta az internet népe, és persze mostanra már úgy terjed a dolog, hogy egy ember árnyékát találták meg a Google Moonban.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mi is lehet az, de az biztos, hogy nem egy ember árnyéka. Már csak azért sem, mert ha az ott egy ember, akkor ő a leghatalmasabb kétlábúak egyike, tekintve, hogy a felvételeket elég távolról készítették, tehát a felbontás alapján az legalább egy toronyház nagyságú ember kellene legyen.

Más magyarázatok szerint a NASA hagyott ott valamit még a hatvanas években, esetleg a Marslakók költöztek a Holdra, vagy a kínaiak tartanak előrébb az űrprogramjukban, mint azt bevallják. A legvalószínűbb magyarázatok azonban nem ilyen jól eladhatók.

Az egyik lehetőség, hogy egyszerű képhibáról van szó. A Holdról készült felvételek egy része még a digitális képalkotás elterjedése előtt született, az analóg képek nem egyszer az űreszközön lettek előhívva, automatikusan, így sokszor előfordult, hogy valami hiba keveredett rájuk. A Lunar Orbiter nevű szondasorozat képein ennél jóval furcsább dolgokat is látni, ennek ellenére még mindig ezek számítanak a Holdról készült legjobb képeknek.

A másik magyarázat a pareidolia nevű jelenség, vagyis az, amikor természeti képződményekbe, például felhőkbe és sziklákba, vagy más, amúgy teljesen véletlenszerű alakzatokba ismert dolgokat, például állatokat vagy mesebeli lényeket látunk bele.

Szóval az ott nem egy ember, de az is lehet, hogy még csak nem is egy árnyék.

13 hozzászólás

Tudja meg az igazságot BÁRMIRŐL!

2014. augusztus 5., 10:21 Módosítva: 2014-10-24 13:05
3196
20 hozzászólás

A konteohívők olykor kontextus nélkül dobálnak egymás mellé gyakran használt paneleket, keverve a maja mitológiát a tudományos eredményekkel vagy éppen a CIA aktáit a csillagászati eseményekkel. Ez a gyakorlat szinte ordít egy jó kis konteogenerátorért. Már nem kell tovább ordítania: itt az Index Nagy Összeesküvés-/Igazságmondó Generátora, amiben ön bármiről megtudhat egy konteót, ami akár igaz is lehet. Vagy nem.

Csak annyi a dolga, hogy a lent látható szövegdobozba beírja egy esemény nevét (pl. A 2014-es választások), és kattint. Ha nem tetszik a végeredmény, kattintson újra, és a generátor új elemeket dob fel. Mentse el! Ossza meg! Terjessze! Vagy titkolja el!

Az elhallgatott tény

Stökit egy gyíkemberrel helyettesítette a kútmérgező ballibsi háttérhatalom.

(Köszönet a kódért Tihanyi Tibinek és a dizájnért Schreiner Csabának.)

20 hozzászólás

Tények mögött a lények

2014. augusztus 5., 10:21 Módosítva: 2014-08-07 16:54
539
14 hozzászólás

Virrad a zsidó gyíkemberek világuralma!

Csak Atlantiszon lehet kiszerelni Gyurcsány Ferenc fejéből Cion bölcseinek jelzőchipjeit!

A Bilderberg-csoport tudatmódosító vegyszerek permetezésével készíti elő a szíriusziak hatalomátvételét!

Az igazi Orbán Viktor a felcsúti aréna alatt hagyott kazamatákban bujkál: akit látunk, csak egy hasonmás, aki a feszültség szításával szolgáltat ürügyet a nemsokára Budapesten kitörő globális liberális felkeléshez!

14 hozzászólás Tovább

Kamu volt a világháborús fényképező

2014. július 9., 13:04 Módosítva: 2014-07-09 15:07
3
0 hozzászólás

Átverésnek bizonyult az interneten a múlt héten elterjedt hír arról, hogy halála után hetven évvel került elő egy második világháborúban harcoló amerikai katona fényképezőgépe, amelyen korábban nem látott háborús fotókat találtak – írja az MTI. A képek felfedezéséről az amerikai petapixel.com fotós honlap számolt be a forrás ellenőrzése nélkül, majd a portálra hivatkozva számos online médium és hírügynökség is átvette a hírt.

Szólj hozzá!

Lázár János lesz az Origo új főszerkesztője?

2014. június 5., 16:52 Módosítva: 2014-06-06 10:28
410
19 hozzászólás

Lázár János lesz az Origo új főszerkesztője – írja a BBC Business rovata. A hírportál azt írja, Lázár szomorú volt az Origo róla szóló cikkeitől, ezért megegyezett az Origo üzemeltetőjével, a Magyar Telekommal, hogy ő lesz az oldal új főszerkesztője.

19 hozzászólás Tovább

77 ezer rejtélyes videót találtak a Youtube-on

2014. május 19., 09:24 Módosítva: 2014-05-19 19:44
634
52 hozzászólás

Több ezer titokzatos videó került fel a Youtube-ra, de senki sem tudja, mit jelentenek. A videók felépítésük szerint hasonlóak: tíz különböző, 0000-tól 0009-ig sorszámozott négyszög látható 11 másodpercig, véletlenszerű hangokkal kísérve, a bal alsó sarokban aqua.flv felirattal. A videókat egy Webdriver Torso nevű feltöltő teszi fel, akinek valódi kilétét többen is próbálták már kideríteni, eddig sikertelenül.

Vannak, akik szerint a videók valamilyen kémtevékenységhez köthetők, és hasonló szerepet töltenek be, mint azok a rövidhullámon üzemelő rádióadók, amik véletlenszerűnek tűnő számsorokat adtak le a második világháborúban, illetve később, a hidegháború folyamán is.

Egy darabig úgy tűnt, van megoldás: egy civilben tévés kommentelő azt írta, hogy ő korábban már látott hasonló tesztszoftvert, amit egy cég arra használt, hogy a Youtube feltöltési és tömörítési képességeit tesztelje. Sajnos kicsit később kiderült, hogy rosszul emlékezett, és amire ő gondolt, nem is így nézett ki.

52 hozzászólás Tovább

Kamu a magának passzolós videó

2014. május 7., 11:41 Módosítva: 2014-05-08 07:53
33
0 hozzászólás

Egy fiatal amerikaifutballista, a texasi Gary Haynes pár napja olyan videót töltött fel az internetre, amin úgy látszik, mintha egy kiadós sprint után elkapná saját 50 yardos passzát. A labdát 45 méterre dobja, aztán időben odaér, hogy megfogja.  A Vine-ra feltöltött videót lehozta több nagyobb amerikai sportlap lehozta, a Sports Illustrated és a Yahoo is foglalkozott a fiatal játékossal, de sokan kételkednek abban, hogy a játékos valóban magának passzol.

Szólj hozzá! Tovább

Lájkvadászok öregítik Schumachert

2014. május 6., 13:57 Módosítva: 2014-06-05 16:20
1630
19 hozzászólás

Ha a kedves olvasóban a lájkszivattyú szó olyan asszociációkat indít el, mint például a fospumpa, nem is jár messze az igazságtól. Az Érdekes Világ ugyanis közzétett egy képet Michael Schumacherről, aki egy síbaleset után kómába esett, és bár azóta már jobban van, még mindig nincs magánál. Mármint a valóságban, mert a Facebookon futótűzként terjedő álhír szerint már magánál van, csak megőszült és megöregedett. Az oldal videót is ígér, amin a magához tért Forma 1-legenda interjút ad, és amit csak az oldal lájkolása után kapunk meg. Vagyis hát dehogy kapunk, de akkor már mindegy.

19 hozzászólás Tovább

Titokzatos jelenség lebegett Warwick felett

2014. április 16., 09:28 Módosítva: 2014-04-16 15:36
87
10 hozzászólás

Érdekes és elsőre nehezen megmagyarázható fekete kört filmezett egy 16 éves lány az angliai Warwickshire fölött. Az elsőre füstkarikának tűnő képződmény a beszámolók szerint nagyjából három percig volt látható, aztán nyom nélkül eltűnt.

„Tízen álltunk és néztük, hogy vajon mi lehet. Csak lebegett ott, mint egy felhő, de tuti, hogy nem madarak voltak” – mondta Georgina Heap, a videó készítője. A helyi tűzoltók szerint az adott időszakban nem kaptak olyan bejelentést a környékről, ami megmagyarázná a jelenséget.

Nick Pope ufószakértő is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Ő elsőre úgy tippelt, hogy méhek vagy más, repülő rovarok alkotják a furcsa karikát, de ennél konkrétabb magyarázatot ő sem tudott mondani.

Nem úgy az a Reddit-felhasználó, aki szerint – bármennyire is hihetetlen – mégis füstkarikáról van szó. Szerinte a közelben található warwicki kastélyban rendezett hajítógépes bemutató közvetlen hatása az, amit a felvételen látunk. „Néha nagy, lángoló golyókat is kilőnek, az okozhat ilyet” – írták az oldalon.

Hasonló, bár sokkal hamarabb szétoszló füstkarikát filmezett az Index stábja is, amikor géppuskákkal lövöldöztünk egy szlovák lőtéren. Ott a célpontok egy része robbanóanyaggal töltött korong volt, amik találat esetén komoly hang- és fényhatás kíséretében semmisültek meg, nem mellesleg látványos füstkarikákat hagyva maguk után.

10 hozzászólás

Megtalálták Attila sírját?

2014. március 27., 11:56 Módosítva: 2014-03-28 13:25
1282
65 hozzászólás

Egy épülő budapesti híd alapozásakor megtalálták a Duna közelében Attila király sírját – hazudta a World News Daily Report. A fővárosban ugyanis semmilyen híd nem épül. Ebből persze nem következik, hogy a sírt nem találhatták meg; Albrecht Rümschtein, az ELTE kutatója például eszméletlennek tartja a felfedezést.

65 hozzászólás Tovább

Kamu a HTML és a nemi betegség kapcsolata?

2014. március 7., 14:02 Módosítva: 2014-03-07 14:02
17
1 hozzászólás

A Los Angeles Times írta meg, hogy egy felmérés szerint az amerikaiak tíz százaléka azt hiszi, hogy a HTML egy nemi betegség. A hírt az Index és a magyar sajtó nagy része mellett több nagy külföldi oldal is lehozta (Buzzfeed, Time), azonban a kutatás mára eltűnt az LA által eredetileg hivatkozott oldalról. 

1 hozzászólás Tovább

Előrendelhető a Vissza a jövőbe légdeszkája

2014. március 5., 10:45 Módosítva: 2015-08-05 11:03
235
2 hozzászólás

A népszerű amerikai viccoldal, a Funny or Die áll a neten körbefutó vírusvideó mögött, amiben a Vissza a jövőbe II. légdeszkáját mutatja be Tony Hawk, az élő gördeszkás legenda.

A HUVr látszólag valóban kész termék, van saját internetes oldala, és készül egy okostelefonos alkalmazás is, ami bluetooth kapcsolaton keresztül gyűjti a légdeszka adatait. A reklámban megjelenik még Christopher Lloyd, aki a filmben az időutazás feltalálóját, dr. Emmett L. Brownt alakítja, illetve Moby, a híres zenész is.

A légdeszka működési elvét Billy Zane magyarázza el: a mérnököknek sikerült végre olyan válaszokat találni az elektromosság, a mágnesesség és az anyagtudomány kérdéseire, amik segítségével legyőzhetővé vált a gravitáció. Zane első szerepét egyébként szintén a Vissza a jövőbe sorozatban kapta: a főhőst állandóan üldöző tahók egyikét játszotta.

A HUVr valószínűleg az első a 2015-ben megjelenésének 30 éves évfordulóját ünneplő mozifilmet ünneplő hoaxok, Facebook-kampányok, vírusmarketinges fogások sorában, és nagyon bízunk benne, hogy az összes hasonló minőségű lesz. A weboldalon például nemcsak a felhasználási feltételeket rögzítő jogi szakszöveg elképesztően részletes, külön, a használat közben bekövetkező sérülésekkel és halállal foglalkozó cikkellyel, de a deszka színkombinációját is kiválaszthatjuk. És hát mennyivel jobb, mikor Christoper Lloyd ÉS Tony Hawk mondja, hogy a gravitáció kikapcsolható, mint amikor Széles Gábor – Hawk még 43 évesen is megugrotta a 900-ast (két és fél fordulatot a saját tengelye körül, deszkáról indulva és arra is érkezve, természetesen), az emberiség ennél sokkal közelebb valószínűleg egy jó darabig nem lesz az antigravitációhoz.

2 hozzászólás

Maszturbált-e a Tyrannosaurus rex?

2014. február 25., 17:55 Módosítva: 2014-03-13 15:32
272
5 hozzászólás

Nemrég egy jópofa fotó került fel a közösségi oldalakra. Ezen az Excess Democrat címlapja volt, az alábbi ütős fel- fő- és alcímekkel:

Egy új elmélet szerint egyes dinoszauruszok nem tudtak bűnbe esni...

KREACIONISTÁK: A T-REXNEK OLYAN KIS KARJAI VOLTAK, HOGY NEM TUDTAK MASZTURBÁLNI

Bizonyíték az intelligens tervezés erkölcsösségére

5 hozzászólás Tovább

Kamu a netet bejárt iPhone 6-fotó

2014. február 13., 10:57 Módosítva: 2014-02-14 11:53
7
3 hozzászólás

Már majdnem eltelt fél év a legutolsó iPhone bemutatója óta, ilyenkor kezdenek megjelenni az első kémfotók az állítólagos utódról. Most sincs ez másként, a szakoldalakon kezdtek szivárogni képek. Nagyon gyorsan el is terjedtek, főleg, hogy egy olyan blogger oldalán jelentek meg, akinek komoly múltja van Apple-termékekről készült képek kiszivárogtatásában.

A szaksajtó egy Sonny Dickson nevű bloggert idéz, ő szerezte meg állítólag az iPhone 6 fotóit. Ezek szerint az új mobil nagyobb lesz, mint az 5s vagy az 5c. A dizájnja alapján az iPad Air és az iPod Touch közé teszi a mobilt. Jóval vékonyabb is lesz az iPhone 5s-nél. Sokat nem tévedhet ezzel a kijelentéssel, hiszen a trendek azt mutatják, hogy az új mobilok általában vékonyabbak és nagyobbak az elődöknél.

2.png
Fotó: sonnydickson.com

Azért hozzáteszi Dickson, hogy nem száz százalékig biztos abban, hogy ezek a végleges elő- és hátlapok. Amiért mégis a nagyobb szaklapokba is bekerülhettek a képek, hogy Dicksonnak elég pontos értesülései voltak a múltban az Apple termékeivel kapcsolatban. Ő volt az első, akinek sikerült megszereznie az iPad Air és a retinakijelzős iPad mini fotóit.

A mostani képekről azonban kiderült, hogy Martin Hajek dizájner korábbi képeinek elforgatott változatai

3 hozzászólás

Viszlát netes cenzúra, jön az outernet!

2014. február 10., 14:00 Módosítva: 2014-02-10 14:13
207
0 hozzászólás

Bár a közismert rém-, illetve álhírportálokon, és onnan kiindulva a közösségi oldalakon már terjednek az információk az új internettel, az outernettel kapcsolatban, érdemes utánaolvasni, miről is van szó, mielőtt felmondjuk az előfizetésünket és nem mellesleg elküldjük a szolgáltatót az anyjába.

Nem a zsarnokság ellen

A Media Development Investment Fund (MDIF) nevű szervezet szakértői valóban dolgoznak egy olyan új eljáráson, ami a Masat–1-hez hasonló pikoműholdak százainak segítségéve biztosítana egy, az internethez (pontosabban az emberek által internetként emlegetett world wide webhez, de ez tulajdonképpen mindegy is) hasonló szolgáltatást a világ olyan részein, ahol ez hagyományos módszerekkel nem megy.

sattelite.png
Fotó: Outernet Project

De nem feltétlenül az elnyomott észak-koreaiak vagy kínaiak a célcsoport, sőt úgy általában véve sem az elnyomás az, ami ellen az outernet segítene. A szervezet projektvezetője a Redditen feltett kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az elsődleges cél nem az, hogy alternatívát nyújtsanak az internet-hozzáféréssel bőven ellátott városi embernek. Ez már csak technikai szempontból is nehézkes lenne: a sugárzott jel ugyanis a hagyományos wifi-hálózatok jeléhez lesz hasonló, így elveszik a városokhoz hasonló, rádiójelben, vagyis az outernet számára zajban gazdag környezetben. Így főleg a wifi-sivatagként leírható helyeken lesz esélye, a városon kívüli, nehezen megközelíthető helyeken, például ott, ahol már a mobiltelefonos hálózatok sem működnek, és ahová a kis számú előfizető miatt a kábelt sem éri meg kihúzni.

Olyan, mint a tévé (csak pornó nélkül)

Ennek megfelelően nem úgy kell elképzelni az outernetet, mint ahogy ma böngészünk: nem lesz végtelen a meglátogatható oldalak száma. Az outernet inkább a tévéhez hasonló módon működik majd. A műholdak egy előre meghatározott tartalmat sugároznak, amit a hálózathoz csatlakozók letölthetnek és használhatnak. Wikipedia-oldalakat olvashatnak, internetes oktatásban vehetnek részt a Coursera-tananyag segítségével, zenéket, játékokat, filmeket adnának, és a hírek mellett olyan közérdekű információkat is közreadnának, mint a mezőgazdasági termények árának világpiaci alakulása. Természetesen természeti katasztrófák esetén (a rádiókhoz és tévékhez hasonlóan) is folyamatosan beszámolnának a legfontosabb tudnivalókról, sőt ez lenne az az alkalom, amikor a rendszer kétirányúvá válna.

Az outernet ugyanis alapállapotban nem kívánságműsor: csak letölteni lehet róla, ráadásul csak azt, amit a szerkesztők feltesznek rá. Ez már önmagában aláássa kicsit a forradalmi jelleget, hiszen elég valószínűtlen, hogy pont az MDIF lesz az első, akinek sikerül úgy összeválogatnia a tartalmat, hogy senki nem tudja majd cenzúrával vádolni. Ráadásul a kommunikáció egyirányúsága azt jelenti, hogy mindenféle interakció a tévé és a rádió szintjére csökken, vagyis ha nem tetszik, amit látunk, ordíthatunk vöröslő fejjel, esetleg kikapcsolhatjuk.

Csak a pénz meg a technológia hiányzik

Hiába hangzik tehát jól az (amúgy pénzügyileg is komoly kihívásokat tartogató) outernet-projekt, valójában nem ez lesz az, ami ellen tűzzel-vassal küzdenek majd az internet állítólagos urai. Az outernet egy érdekes ötlet, ami az űrhajózás és a műholdas technológia vívmányait keresztezi a tévés és rádiós információtovábbítási elvekkel, hogy olyan emberekhez és vidékekre is eljusson az internet emberiséget segítő része, ahol a folyó vizet a közeli patak, az információt pedig a repülőről ejtőernyővel ledobott posta jelenti.

Ráadásul a projekt még nagyon az elején tart, a pénzügyi háttér nem áll rendelkezésre, de a technológiai fejlettség sincs még készen arra, hogy egy esetleges, a Nemzetközi Űrállomás bevonásával végrehajtott teszten túl lehessen tervezni. Ezt például majd csak idén szeptemberre tervezik (hogy a tesztet magát, vagy az engedély megkérését a tesztre, az nem derül ki), és a tervek egyelőre olyan egyszerűnek hangzó lépésekből állnak, mint „a több száz műhold gyártási folyamatának beindítása”, 2015 áprilisában.

Szólj hozzá!

Mégsem közvetítik a napfelkeltét Kínában

2014. január 21., 16:30 Módosítva: 2014-12-04 13:18
12
0 hozzászólás

Pár napja mi is írtunk róla, hogy Pekingben már óriástévén közvetítik a napfelkeltét, annyira nem látni semmit a szmogtól. A brit Daily Mail bulvárlaptól induló sztori végigszaladt a világsajtón és az interneten, azóta viszont kiderült, hogy szó sincs ilyesmiről, a napfelkelte közvetítése valójában csak egy turistáknak szóló reklám volt, amit ide kattintva lehet végig nézni. Az ominózus napfelkete csak 10 másodperc a reklámból, és a kijelző képernyőjén még Shangdong negyed lógóját is látni, amit a kisfilm népszerűsíteni próbál a turisták számára. A reklámot szmogtól függetlenül minden nap levetítik többször is, és a Mashable még azt is kiderítette, hogy a fotót sem a Daily Mail munkatársa készítette, hanem egy kínai ügynökség.

Ma reggel nem láttam az utca túloldalán a magas épületet. [...] A szmog az elmúlt két-három évben csak rosszabb lett. Gyakran köhögök, és az orromat is facsarja. De mit lehetne tenni? Sok vizet iszom, így próbálok megszabadulni a mérgező anyagoktól – mondta el egy forgalmas útkereszteződés közlekedési rendőre.

A riporter New Yorkban él, vagyis elég nehezen tudta volna megszólaltatni az idézett forgalmi rendőrt, aki a város légszennyezettsége miatt panaszkodott.

clkee

Kína lassan belefullad a saját légszennyezettségébe. A téli időszak a legrosszabb, ilyenkor a nagyvárosokban előfordul, hogy az 50 métert sem éri el látótávolság és napokig a Napot sem látni. Évente százezrek halnak meg közvetlenül a légszennyezés miatt és annyira súlyos a helyzet Kínában, hogy van olyan vállalkozó, aki dobozolt friss levegőt kezdett el árulni. Ráadásul a károsanyag-kibocsítás csökkentésének anyagi vonzata annyira megterhelné az országot, hogy az gazdaságilag az egész világra komoly hatást gyakorolna.

Szólj hozzá!

Tényleg lebetonozták az Akvárium tetejét?

2013. december 31., 13:00 Módosítva: 2014-03-30 15:08
43
2 hozzászólás

Karácsony után kezdett terjedni egy blogposzt, hogy lebetonozták a régi Gödör, most Akvárium klub plafonjában lévő medencét az Erzsébet téren. Erre állítólag azért volt szükség, hogy márciustól több hely legyen nagyon drága pálinkákat meg designcuccokat árulni. Azt írja a szerző, hogy ezzel elpusztult a Szabadság térplasztika is, ami régen elvileg a víz felszínén úszott, de én például korábban sem láttam soha.

2 hozzászólás Tovább

Nem, a Szent család nem jön házhoz

2013. december 19., 17:38 Módosítva: 2013-12-19 17:38
203
5 hozzászólás

Hat évnek kellett eltelnie, hogy megint azzal riogassák a naiv internetezőket, hogy szenteste bárki megrendelheti Józsefet és Máriát az otthonába, egyfajta élő Betlehemnek. A csattanó, hogy Máriát egy terhes asszony alakítja, akik a fa alatt meg is szüli a csecsemőt.

Az ősrégi hirdetés napok alatt elárasztotta a Facebookot, a felhasználók könyörtelenül osztják meg egymással a viccesnek vagy éppen komolynak gondolt képet. Annak idején megírtuk, hogy az egész csak kamu, ráadásul egy még annál is korábbi sztori felelevenítése.

1510449 10152140391691565 1835424944 n

Az alaphír 2004-es, az Objektív Hírügynökség munkatársa bukkant rá a plakátra, felhívta a rajta szereplő számot és meg is írta a sztorit, mint tényleg létező szolgáltatást. A történet innentől kezdve önálló életet kezdett élni, több helyen is megjelent a hír, sokan felháborodottan írtak a szolgáltatásról, és különböző változatai is elkezdtek terjedni.

Végül kiderült, hogy nincs is szó semmilyen szolgáltatásról, egyszerűen a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatója készítette a plakátot, amit művészi provokációnak szánt. Persze a tények sem fogják megzavarni azokat, akik ezután is megosztják majd a képet barátaikkal.

5 hozzászólás

Kamu a részeget nyelő piton

2013. november 29., 11:03 Módosítva: 2013-12-19 13:49
860
8 hozzászólás

Egy neten terjedő sztori szerint egy piton megevett egy részeg embert Indiában. A hír először egy blogról terjedt át a Twitterre: az üzenetet mára több mint 14 ezren osztották meg, mostanra pedig magyarok Facebook-falain is pörög. Már terjed olyan változat is, amely szerint négy embert evett meg egyszerre a vérengző kígyó. Az igazság az, hogy egyet sem.

8 hozzászólás Tovább