Kornélia
-1 °C
15 °C

Iphone 5: Batman szolgálati telefonja

2012.09.21. 20:32 Módosítva: 2012.09.22. 16:47

Nem tudom, mekkora keze volt Steve Jobsnak, és mégsem akarok a budapesti Jobs-szobor Drakulát idézően rémisztő ábrázolásából kiindulni. Annyi biztos, hogy Tim Cooknak igazi, egész arcot betakaró lapáttenyerei lehetnek, már ha tényleg még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy az Iphone azért akkora, mert pont kézbe simul. Tulajdonképpen az Iphone 5 egy komplexusaira Viagrát kapkodó Iphone 4S: nagyobb, de semmivel nem vastagabb. Sajnos a méretkényszer miatt a legtöbb ember számára már nem az Iphone az az okostelefon, amin kétkezes kitámasztás nélkül el lehet érni a Send gombot, de cserébe ezentúl 16:9-ben, fekete csík nélkül nézhetjük a Youtube-videókat. Már ha letöltjük a külön appot, mert ugye a beépített program az iOS 6-tal eltűnt az Iphone-ról.

Könnyű, mint egy gyerekjáték

De mégsem ez a legfeltűnőbb, hanem, hogy az Iphone 5 mennyire könnyű. Szinte olyan érzés először, mintha a saját bemutatótermi műanyag másolata lenne, vagy egy gyerekjáték, amin a Home gombot megnyomva rögtön felcsendül a polifonikus Für Elise. Persze jó, ha egy telefon nem húzza le a zsebünket, de mégis, az Iphone-t éppen súlya és a tekintélyes mennyiségű fém tette tiszteletet parancsolóvá. Egy koreai Androidos csúcstelefon fröccsöntött szappantartónak tűnt a fém és az üveg hideg súlyához képest. Persze az új Iphone ettől még nem lesz egy zörgős, sorjás műanyagdarab, de olyan könnyű, mintha vékony porcelánból lenne. Olyat pedig mégsem csapunk ki csak úgy az asztalra.

A dizájn alig változott, eltűnt a fémkeret, illetve ott van az, csak matt feketére fújták, ahogy a hátlapot is. Hát igen, még mindig a legelső Iphone formaterve volt a legátgondoltabb, legletisztultabb, de azért az Iphone 5 is szerethető. Van, aki szerint ilyen lehet Batman szolgálati telefonja, mások szerint inkább olyan, mintha egyenesen Fürst György Beast-1 rendszámú Rolls-Royce Phantomjához tervezték volna.

Azért nem tudták le annyival a munkát a mérnökök, hogy kicsit megnyújtották a képernyőt: az Iphone 4S-re hasonlító dizájn mögött teljesen áttervezték a készüléket, összevontak chipeket, növelték az akkumulátor teljesítményét, és egyébként is nagy munkával 12 százalékkal csökkentették a készülék űrtatalmát. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy kevesebb vizet szorít ki az új telefon, ha beleejtük a kádba, de azt is, hogy úgy lett könnyebb és kisebb, hogy nagyobb lett közben a kijelzője. Az általános iskolai feladat megoldása: az Iphone 5 minden eddigi elődjénél vékonyabb.

Ki motyog már a Nokiáról?

Ráadásul van itt egy sor apró újítás: a Facetime előlapi kamerája végre középre kerül, így ezentúl nem lóg ki a fél fejünk a képből, és már három mikrofon is elfért a telefonba, így minden eddiginél jobb lett a hangminőség. Teszteltük, farmerzsebből bármikor lebuktathatunk ezentúl egy korrupt állami tisztviselőt, motyogjon bármilyen halkan is a nokiás dobozról. (Most komolyan, ki motyog manapság már a Nokiáról?)

És persze az Apple legfontosabb adóssága: végre nem egy száz forintos, zörgő vacak a fülhallgató, ami csak annyiban különbözik a legolcsóbb drótdarabtól, hogy nem unalmasan fekete, hanem dizájnosan fehér. Az új headset jól néz ki, és viszonylag jól is szól: nem egy Sennheiser, de legalább tokot is adnak már hozzá.

Az új Iphone már az iOS 6-tal érkezik, amit amúgy már két napja tesztelhet minden Iphone-tulajdonos, hiszen a régebbi készülékekre is elérhetővé tette az Apple. A Facebook-integráció már hiányzott, a Ne zavarj-funkció pedig hasznos, hiszen egy mozdulattal beállíthatjuk, hogy a főnökünk ezentúl ki se csöngjön, a csajunk viszont mégis bármikos elérhessen. Vagy éppen fordítva. És persze az új szoftverrel eltűnt a Google Maps az Iphone-ról, helyette érkezett az Apple saját navigációs alkalmazása, ami nagyon három dimenziós, nagyon madártávlat, csak mondjuk a BKV-menetrendet nem tudja. Amit ugye a Google fejből felmondott bármikor.

Persze nem árt még alaposabb kipróbálni az Apple új sikertermékét, de azért az már most is látszik, hogy az Iphone 5 nem forradalom, csak csendes átmenet. Jobb, modernebb, de ezért nem érdemes ezernégyszáz kilométert utazni es tizenkét órát sorban állni, ahogy mi tettük. Kivéve persze, ha Iphone 3-unk van, és már nagyon vágyunk valami újra és fémesre.