Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tokaimura: Csernobil óta a legsúlyosabb baleset

1999.10.02. 09:57
A csernobili erőműszerencsétlenség után a második legsúlyosabb atomkatasztrófának minősítette a japán nukleáris balesetet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA). Bill Clinton amerikai elnök a japán miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében további segítségéről biztosította a szigetországot. A hatóságok pénteki közlése szerint legalább 32 ember szenvedett sugárfertőzést a baleset következtében. Közülük egy 35, illetve egy 39 éves férfi állapota kritikus.

A bécsi székhelyű szervezethez befutott első információk alapján azt állította, hogy nem volt komoly a tokaimurai esetet a nukleáris balesetek súlyosságát osztályozó hétfokozatú skálán 2-3-as szinture értékelték. Bill Clinton amerikai elnök a japán miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében további segítségéről biztosította a szigetországot. A tokaimurai uránfeldolgozó üzemben helyi idő szerint péntek reggel negyed hétkor leállt a maghasadási láncreakció. Ibaraki kormányzóság egyik vezető tisztviseloje megerősítette, hogy a baleset helyszínén végzett vizsgálatok szerint "nullára esett vissza" a neutronokat számláló sugárzásmérő készülék mutatója, ami arra utal, hogy az ellenőrizetlen láncreakció leállt. Hasimoto Maszaru kormányzó szintén bejelentette, hogy az üzem dolgozóinak sikerült megszüntetniük az önfenntartó láncreakciót. A Tokiótól mintegy 100 kilométerre északkeletre lévő város Ibaraki kormányzóságban fekszik.

Egyes adatok szerint a radioaktivitás szintje a normális értéknél 4000-5000-szer, más források szerint 15 ezerszer volt magasabb csütörtökön az üzem környékén. A radioaktív szivárgás helyszíne körüli 200 méteres sugarú körzetből minden lakost, mintegy 150 embert kitelepítettek, a 10 kilométeres sugarú körben élő mintegy 310 ezer embert pedig felszólították, hogy maradjanak otthonukban és zárják be az ablakokat.

A JCO üzemében atomerőművek fűtőelemeit gyártó munkások valószínűleg túl sok urániumot vegyítettek össze, amitol beindult a láncreakció. A munkások elmondásuk szerint kék villanást láttak, majd hirtelen nagyon rosszul lettek. A munkások, akiket sugárbetegségek kezelésére szakosodott osztályon ápolnak mindhárman lázasak, hasmenésük van és vérükben abnormálisan magas a fehérvérsejtek száma. Az üzemtől 350 méteren belül levő házak lakosságát kitelepítették, a környék lakosságát pedig hangosbeszélőn szólították fel arra, hogy maradjanak zárt ajtók, ablakok mögött.

Az üzem környékén a baleset után a normális sugárzásszint több mint 10 ezerszeresét mérték, a radioaktivitás szintje 12 órával a katasztrófa után is magas volt. A szakértők attól tartanak, hogy a láncreakció folytatódik a gyár lezárt területén. A Greenpeace szerint a baleset jól mutatja, hogy a szigetországban hiányzik a nukleáris biztonság megfelelő kultúrája. Ugyanebben a tokaimurai üzemben 1997-ben már történt egy igen súlyos robbanás, amelyet a szigetország atomtörténetének legnagyobb katasztrófájáként emlegetnek. Akkor 37 munkást ért kisebb radioaktív sugárzás.

A Greenpeace ábrája szerint minden út a sugárzásveszélyhez vezet.

Az eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetek

1957. október 7. - Nagy-Britanniában leégett a Windscale - későbbi nevén Sellafield - plutóniumot gyártó nukleáris létesítmény reaktormagja, radioaktív szennyezés került a levegőbe.

1957/58 - nukleáris balesetek sorozata történt az urali Kistim városánál található atomlétesítményben. Orosz kutatók szerint több százan haltak meg sugárfertőzésben.

1965 - az Egyesült Államok Atomenergiaügyi Bizottsága szándékosan alacsony radioaktivitású felhőt bocsátott ki Los Angeles felé egy atomreaktorból.

1979. március 28. - ekkor történt az Egyesült Államok legsúlyosabb nukleáris balesete: Pennsylvaniában, a Harrisburg melletti Three Mile Island atomerőművében részben leolvadt egy reaktormag. Radioaktív felhő került a levegőbe, a környékbeli lakosokat kitelepítették.

1979. augusztus 7. - erősen dúsított uránium került ki egy atomerőműből Tennessee államban. Mintegy ezer ember megkapta az évi sugárdózis mértékének csaknem ötszörösét.

1983. november - a nagy-britanniai Sellafieldben baleset következtében radioaktív hulladék került az Ír-tengerbe.

1985. augusztus 10. - felrobbant a Skotovo-22 elnevezésű, szovjet atommeghajtású tengeralattjárókat javító üzem. Tíz ember a robbanás következtében életét vesztette, később sokan sugárfertőzésben haltak meg.

1986. április 26. - a történelem legsúlyosabb atomkatasztrófája: a csernobili atomerőműben történt robbanás és tűz következtében hatalmas mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe, és sodródott Európa fölé. A robbanás következtében 31 ember életét vesztette, több százezer embert telepítettek ki a létesítmény környékéről, és körülbelül ugyanennyien kaptak sugárfertőzést.

1992. március 24. - radioaktív jód és nemesgáz került a levegőbe, miután nyomáscsökkenés következett be a Szentpétervár melletti Szosznovij Bor atomerőmű reaktorában.

1992. november - Franciaország legsúlyosabb atombalesete: három ember sugárfertőzést kapott, amikor védőruha nélkül belépett a forbachi részecskegyorsítóba. A létesítmény vezetőit börtönre ítélték.

1995. november - a csernobili atomerőműben nukleáris szennyezések sorozata történt, amikor egy reaktorból fűtőanyagot szedtek ki. Egy személyt az évi dózisnak megfelelő sugárzás érte.

1997. március - Japán csütörtökig legsúlyosabb nukleáris balesete: 35 dolgozót ért kisebb sugárfertőzés, amikor robbanás történt s tűz ütött ki a tokaimurai nukleáris üzemben.

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.