Tokaimura: Csernobil óta a legsúlyosabb baleset

1999.10.02. 09:57
A csernobili erőműszerencsétlenség után a második legsúlyosabb atomkatasztrófának minősítette a japán nukleáris balesetet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA). Bill Clinton amerikai elnök a japán miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében további segítségéről biztosította a szigetországot. A hatóságok pénteki közlése szerint legalább 32 ember szenvedett sugárfertőzést a baleset következtében. Közülük egy 35, illetve egy 39 éves férfi állapota kritikus.

A bécsi székhelyű szervezethez befutott első információk alapján azt állította, hogy nem volt komoly a tokaimurai esetet a nukleáris balesetek súlyosságát osztályozó hétfokozatú skálán 2-3-as szinture értékelték. Bill Clinton amerikai elnök a japán miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében további segítségéről biztosította a szigetországot. A tokaimurai uránfeldolgozó üzemben helyi idő szerint péntek reggel negyed hétkor leállt a maghasadási láncreakció. Ibaraki kormányzóság egyik vezető tisztviseloje megerősítette, hogy a baleset helyszínén végzett vizsgálatok szerint "nullára esett vissza" a neutronokat számláló sugárzásmérő készülék mutatója, ami arra utal, hogy az ellenőrizetlen láncreakció leállt. Hasimoto Maszaru kormányzó szintén bejelentette, hogy az üzem dolgozóinak sikerült megszüntetniük az önfenntartó láncreakciót. A Tokiótól mintegy 100 kilométerre északkeletre lévő város Ibaraki kormányzóságban fekszik.

Egyes adatok szerint a radioaktivitás szintje a normális értéknél 4000-5000-szer, más források szerint 15 ezerszer volt magasabb csütörtökön az üzem környékén. A radioaktív szivárgás helyszíne körüli 200 méteres sugarú körzetből minden lakost, mintegy 150 embert kitelepítettek, a 10 kilométeres sugarú körben élő mintegy 310 ezer embert pedig felszólították, hogy maradjanak otthonukban és zárják be az ablakokat.

A JCO üzemében atomerőművek fűtőelemeit gyártó munkások valószínűleg túl sok urániumot vegyítettek össze, amitol beindult a láncreakció. A munkások elmondásuk szerint kék villanást láttak, majd hirtelen nagyon rosszul lettek. A munkások, akiket sugárbetegségek kezelésére szakosodott osztályon ápolnak mindhárman lázasak, hasmenésük van és vérükben abnormálisan magas a fehérvérsejtek száma. Az üzemtől 350 méteren belül levő házak lakosságát kitelepítették, a környék lakosságát pedig hangosbeszélőn szólították fel arra, hogy maradjanak zárt ajtók, ablakok mögött.

Az üzem környékén a baleset után a normális sugárzásszint több mint 10 ezerszeresét mérték, a radioaktivitás szintje 12 órával a katasztrófa után is magas volt. A szakértők attól tartanak, hogy a láncreakció folytatódik a gyár lezárt területén. A Greenpeace szerint a baleset jól mutatja, hogy a szigetországban hiányzik a nukleáris biztonság megfelelő kultúrája. Ugyanebben a tokaimurai üzemben 1997-ben már történt egy igen súlyos robbanás, amelyet a szigetország atomtörténetének legnagyobb katasztrófájáként emlegetnek. Akkor 37 munkást ért kisebb radioaktív sugárzás.

A Greenpeace ábrája szerint minden út a sugárzásveszélyhez vezet.

Az eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetek

1957. október 7. - Nagy-Britanniában leégett a Windscale - későbbi nevén Sellafield - plutóniumot gyártó nukleáris létesítmény reaktormagja, radioaktív szennyezés került a levegőbe.

1957/58 - nukleáris balesetek sorozata történt az urali Kistim városánál található atomlétesítményben. Orosz kutatók szerint több százan haltak meg sugárfertőzésben.

1965 - az Egyesült Államok Atomenergiaügyi Bizottsága szándékosan alacsony radioaktivitású felhőt bocsátott ki Los Angeles felé egy atomreaktorból.

1979. március 28. - ekkor történt az Egyesült Államok legsúlyosabb nukleáris balesete: Pennsylvaniában, a Harrisburg melletti Three Mile Island atomerőművében részben leolvadt egy reaktormag. Radioaktív felhő került a levegőbe, a környékbeli lakosokat kitelepítették.

1979. augusztus 7. - erősen dúsított uránium került ki egy atomerőműből Tennessee államban. Mintegy ezer ember megkapta az évi sugárdózis mértékének csaknem ötszörösét.

1983. november - a nagy-britanniai Sellafieldben baleset következtében radioaktív hulladék került az Ír-tengerbe.

1985. augusztus 10. - felrobbant a Skotovo-22 elnevezésű, szovjet atommeghajtású tengeralattjárókat javító üzem. Tíz ember a robbanás következtében életét vesztette, később sokan sugárfertőzésben haltak meg.

1986. április 26. - a történelem legsúlyosabb atomkatasztrófája: a csernobili atomerőműben történt robbanás és tűz következtében hatalmas mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe, és sodródott Európa fölé. A robbanás következtében 31 ember életét vesztette, több százezer embert telepítettek ki a létesítmény környékéről, és körülbelül ugyanennyien kaptak sugárfertőzést.

1992. március 24. - radioaktív jód és nemesgáz került a levegőbe, miután nyomáscsökkenés következett be a Szentpétervár melletti Szosznovij Bor atomerőmű reaktorában.

1992. november - Franciaország legsúlyosabb atombalesete: három ember sugárfertőzést kapott, amikor védőruha nélkül belépett a forbachi részecskegyorsítóba. A létesítmény vezetőit börtönre ítélték.

1995. november - a csernobili atomerőműben nukleáris szennyezések sorozata történt, amikor egy reaktorból fűtőanyagot szedtek ki. Egy személyt az évi dózisnak megfelelő sugárzás érte.

1997. március - Japán csütörtökig legsúlyosabb nukleáris balesete: 35 dolgozót ért kisebb sugárfertőzés, amikor robbanás történt s tűz ütött ki a tokaimurai nukleáris üzemben.  • Tippek
  • Bankszámla