Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Próbára bocsátották a 'piszkos 14-eket'

2001.11.20. 09:14
A "piszkos 91-ek" ügyeként elhíresült szerzői jogi per első 14 vádlottját a pécsi bíróság egy, illetve súlyosabb esetekben két év próbára bocsátotta. A bíróság szerint a pécsi gazdasági rendőrök indokolatlanul nagy svunggal vetették bele magukat a házkutatásokba.
A Pécsi Városi Bíróság november 15-én egy, illetve két év próbára bocsátotta a "piszkos 91-ek" néven elhíresült ügy 14 vádlottját az 1969-es szerzői jogi törvény alapján. Ha ezidő alatt nem kerülnek újra bíróság elé, technikailag ártatlanok.

Aránytalanul magasnak tartják a szakértői díjat

A 14 vádlott közül kilencet képviselő ügyvéd, Dr. Magyar György az Indexnek elmondta, hogy a bíróság nem szabott ki büntetést, hanem valamennyi vádlottat próbára bocsátotta. Az általa képviselt kilenc embert, akik a nem jogtiszta szoftverek vásárlóiként szerepeltek az ügyben, egy évi próbára bocsátották, a többieket két évi próbára. Az ügyvéd elmondta, hogy felháborítónak és aránytalanul nagy összegűnek érzik a 3,7 millió forintos költséget, melyet a szakértői díj tesz ki. A vádlottak által felkért szakértő és az ügyvéd sem számított fel munkadíjat, mindössze költségtérítést kaptak.

A bírói rendelkezés a 3,7 millió forintra rúgó perköltség felét hárította a 14-ekre. A bíró indoklásában megemlítette a rendőrseg indokolatlanul nagymértékű házkutatás- és nyomozássorozatát a jogsértések társadalomra való veszélyességének alacsony mivoltához képest, valamint a túlzott mértékű szakértői költséget is.

Szoftverkalózok helyett átlagos felhasználók

A fiatalembereket 1771 rendbeli, szerzői jogok megsértése vétségének, illetve bűntettének elkövetésével vádolták. A vád szerint az átlagosnak nevezhető számítógép-felhasználók 1993 és 1998 között - egymással részben kapcsolatban állva - haszonszerzés céljából másolt szoftvereket birtokoltak, használtak, cseréltek, illetve árusították, másolták a programokat, jelentős vagyoni hátrányt okozva ezzel a szoftverek szerzőinek.

A vád szerint a vádlottak megszegték a tettük elkövetésekor hatályos szerzői jogokról szóló 1969. évi törvény első és tizenharmadik szakaszában foglaltakat, továbbá egy szintén 1969-es művelődési miniszteri rendeletet is, s így kerültek szembe a Büntető Törvénykönyvvel, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a vádban foglalt cselekmények elkövetőit. Az azóta hatályba lépett új jogszabályok ennél szigorúbb büntetéssel sújtják a bűnösöket, s ezért a bíróság az eljárás során az elkövetés idején hatályos törvényt alkalmazta.