13 millió dollárt követelnek a Pirate Baytől

2009.02.17. 15:05 Módosítva: 2009.02.17. 15:06
A vád ismertetésével elkezdődött a svéd bíróságon a leghíresebb és legnagyobb Bittorrent-oldal, a The Pirate Bay elleni per.

Mivel az oldal köré szerveződött online közösség a pert az egész fájlcserélő jelenség elleni támadásként értékeli, a vádlottakat, az oldal négy alapítóját a bíróság előtt szimpatizánsok tömege fogadta.

A per a várakozások szerint nagyjából három hétig fog elhúzódni, és egyelőre ott tart, hogy az ügyész ismertette a vádat, ami alapján a legnagyobb filmstúdiók és zenekiadók 117 millió svéd korona (13 millió dollár) kártérítést követelnek az oldal üzemeltetőitől. A pert a helyszínen, illetve az online közvetítésen keresztül követők számára többször okozott vidám perceket Haakan Roswall, a vád képviselője. Egyszer összekeverte a megabit és a megabájt fogalmát, aztán hosszú percekig nem sikerült elindítania egy PowerPoint prezentációt (a bíró végül megkérte, hogy inkább olvassa fel), majd amikor be akarta mutatni a bíróságnak a Pirate Bay működését, egy alig 0,5 kb/sec sebességgel csordogáló letöltésbe sikerült beletenyerelnie, ami aligha illusztrálta jól azt, hogy milyen hatékonyan és ipari méretekben zajlik a Bitorrent-oldalakon a kalózkodás.

A kalózok ügyvédje, Per Samuelsson arra építi a védelmet, hogy ügyfelei csak a fájlcsere technikai lehetőségét biztosították a felhasználóknak, az pedig semmilyen törvénybe nem ütközik. „Olyan szolgáltatást üzemeltetni, amit ki lehet használni legális és illegális módon is, megengedett a svéd törvények szerint. Ha a Pirate Bay bűnös, bűnös az összes autógyártó is, ami olyan autókat gyárt, amik képesek túllépni a sebességkorlátozást" - érvelt az ügyvéd.

Az ügyész viszont azt próbálja bebizonyítani, hogy a Pirate Bay egy üzleti célú szervezet. A legérzékenyebb kérdés az egész ügybe az, hogy hogyan kezeljék azt a jelenséget, hogy az illegális tartalom helyett a központi szerverek olyan fájlokat tárolnak, amik segítenek a felhasználóknak egymás gépeiről letölteni jogsértő fájlokat.

„Ez nem politikai per, nem arról van szó, hogy bezáratunk egy nyilvános könyvtárként működő weboldalt, vagy hogy büntetni szeretnénk a fájlcserélés technikáját használókat. Arról van szó, hogy a négy vádlott ezen a weboldalon keresztül nagy üzletet csinált abból, hogy a szerzői jogokat figyelmen kívül hagyta" - foglalta össze a vádat a nagy amerikai médiacégeket képviselő egyik ügyvéd, Monique Wadsted a Reutersnek.

Az oldal üzemeltetői ártatlannak vallották magukat. Ha a bíróság elítéli őket, a kártérítés mellett (amit saját bevallásuk szerint nem tudnának miből kifizetni) akár két év börtönt is kaphatnak.  • Hírek
  • Hírek