Óriási warezfogás Svédországban

2009.03.09. 14:45 Módosítva: 2009.03.09. 14:48
Európa egyik legnagyobb kalóz ftp-hálózatához tartozott a Sunnydale nevű szerver, amit a svéd rendőrség néhány hete foglalt le egy razzia során.

Az akció még februárban történt, de csak most hozták nyilvánosságra a részleteit. A szerveren nagyjából 65 terabájtnyi (65 ezer gigabájt) jogsértő tartalom volt, ami a legnagyobb kalózszerverek között nem számít kiugróan soknak. A Sunnydale jelentőségét az adja, hogy az úgynevezett topsite-ok egyike volt: ezek azok a szerverek, ahová közvetlenül az illegális szoftver-, film- és zenefájlok készítői töltik fel az anyagokat, miután eltávolították az eredetikről a másolásvédelmet. A szűk belső kör által használt topsite-okról kerül aztán át a tartalom a kisebb szerverekre, illetve a fájlcserélő hálózatokba, ahol már mindenki hozzáfér.

A Sunnydale lefoglalását a svéd hatóságok a kalózok elleni harc egyik legnagyobb győzelmeként ünneplik, bár a hálózat hasonló státuszú további 10-12 csúcsszervere, amelyek szerte Európában elrejtve működnek, továbbra is üzemelnek.

Időközben túlterheléses támadás érte a világ második legnagyobb Bittorrent-oldalát, a Mininovát (a legnagyobb a Pirate Bay). A támadás csütörtökön kezdődött, és kisebb megszakításokkal egész hétvégén folytatódott. Az invázió mögött egy három kontinensre kiterjedő zombihálózat áll, aminek az irányítóit Argentínáig, illetve Németországig sikerült lenyomozni. A szervereket két gigabites sávszélességen bombázták lekérdezésekkel a támadó gépek, ez nagyjából a teljes magyar internetes adatforgalom 2 százalékának felel meg. Az oldal többször a használhatatlanság határáig lelassult, de nem omlott össze. Nem ritka, hogy túlterheléses támadást kap a Mininova, de ez volt a legnagyobb erejű az összes eddigi közül - mondta el az oldal egyik alapítója a TorrentFreak kérdésére.

A fájlcserélők világának harmadik hétvégi híre volt, hogy miközben a a Pirate Bay perének ítélethirdetésére várunk, a norvég állami tévé, az NRK bejelentette, hogy licenceli a Pirate Bay által használt Opentracker technológiát, hogy a saját torrentoldalán kínálhassa a műsorai digitális verzióit letöltésre.  • Hírek
  • Hírek