Valér
2 °C
8 °C

Az EU szabályozná az erőszakos videojátékokat

2009.03.12. 15:06
Szülői szűrőfunkció a konzolokban, magatartási kódex a kereskedőknek, büntetőjogi szabályok – így képzeli az Európai Parlament a videojátékok szabályozását az EU-ban.

Az Európai Parlament a csütörtökön elfogadott jelentésében felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a gyártókkal együttműködve vizsgálják meg a játékkonzolokba és számítógépekbe beépíthető szűrő kidolgozásának lehetőségét. Az elképzelés szerint a szülők e szűrőt aktiválva akadályozhatnák meg bizonyos játékok működését, illetve korlátozhatnák a hozzáférést a gyerekeknek nem kívánatos tartalmú játékokhoz.

Az elsöprő többséggel elfogadott véleményadó jelentés emlékeztet arra, hogy a szülői felügyelet egyre nehezebb, mert az online videojátékokat nem egyértelmű és könnyen olvasható címkével ellátott csomagolásban forgalmazzák, így a gyerekek a szülők tudomása vagy beleegyezése nélkül nélkül is letölthetnek a koruknak nem megfelelő játékokat. Az EP-képviselők támogatják azt a javaslatot is, hogy egész Európára érvényes magatartási kódexet vezessenek be a videójáték-kiskereskedőkre és -gyártókra, hogy megakadályozható legyen az erőszakos tartalmú és káros játékok eladása kiskorúaknak.

A jelentésben felszólítják a tagállamokat, hogy hozzanak polgári és büntetőjogi szabályokat az erőszakos video- és számítógépes játékok árusításáról.