Bíróság előtt a Mininova és az Isohunt

2009.03.17. 14:00
A Pirate Bay után két újabb nagy torrentoldal üzemeltetői állnak bíróság elé, hogy bebizonyítsák, nem felelősek a felhasználóik által elkövetett jogsértésekért.

Befejeződött a világ legnagyobb torrentoldala, a Pirate Bay elleni perben a tanúk meghallgatása, az ítélethirdetés április közepén várható. Míg a per - később valószínűleg precedenssé váló - eredményére vár a fájlcserélő közösség, két másik oldal fenntartói is bíróság elé állnak. A Mininova és az Isohunt is a legismertebb és legnagyobb forgalmú Bittorrent-oldalaközé tartozik, így a Pirate Bayjel együtt a fájlcsere ellen küzdő zene- és filmkiadóknak a három legfontosabb ellenfelüket sikerült bíróság elé állítaniuk.

Az Isohunt a kanadai lemezkiadók szövetségével pereskedik. A torrentoldal még tavaly tavasszal adott be egy dokumentumot a kanadai bíróságra, amelyben kéri, hogy a bíróság mondja ki, semmi törvényelleneset nem tesz az oldal. Ezt azzal indokolták, hogy a szervereik egyetlen jogsértő fájlt sem tárolnak, a szolgáltatásuk pedig egy egyszerű keresőfunkció, és nagyjából ugyanazokat az eredményeket adja, mint ha egy Google-keresést paraméterez fel úgy a felhasználó, hogy csak a .torrent kiterjesztésű fájlokra kíváncsi a találatok közül. A fő ellenérv az egyik legrégebbi fájlcserélőper, az MGM filmstúdió kontra Grokster ügy, amiben a bíróság kimondta, hogy a fájlcserélő fenntartója is felelős azért, ha jogsértő tartalmakat terjesztenek a hálózatán.

A bíróság meghallgatta a feleket, de egyelőre csak annyit mondott, hogy nagyon alapos, széles körű vizsgálatra lesz szükség az ügyben, mivel a dolognak messzemenő jogi és technikai következményei lehetnek.

A holland központú Mininovát (ami az első igazán nagy torrenthálózat, a Suprnova utódja) a legnagyobb helyi jogvédő szervezet, a BREIN idéztette be a bíróságra, a per májusban kezdődik, a tét pedig ezúttal nem az oldal bezárása, csak az, hogy egy olyan szűrőrendszert tegyenek az oldalra, ami blokkolja a jogvédett tartalmak terjesztését.

A pert hosszas tárgyalás előzte meg a két fér részéről, de nem sikerült dűlőre jutniuk, így marad a per, ami a tervek szerint mindössze egy napig fog tartani, május huszadikán. A Mininovát üzemeltető cég vezetője, Erik Bubbelboer egyébként állítja, hogy ők minden esetben leveszik a jogsértő fájlokat a hálózatukból, ha arra a jogtulajdonos hivatalosan megkéri őket.  • Tippek
  • Hírek