Valér
2 °C
8 °C

Az Intel hadat üzent az AMD-nek

2009.03.18. 10:11
A GlobalFoundries megalakítását nem nézi tétlenül a rivális. Leányvállalat-e az arab befektetők pénzével az AMD-t megmenteni próbáló cég, vagy sem?

A világ legnagyobb processzorgyártója már akkor megfogalmazta kételyeit, amikor riválisa fél évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta a chipgyártó tevékenység leválasztásával kapcsolatos terveit. Az Intel ugyanis azt gondolja, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) üzemeit átvevő, és arab befektetők többségi tulajdonában lévő GlobalFoundries nem örökli meg azokat a több évtizedre visszanyúló, legutóbb 2001-ben megújított keresztlicenc-jogokat, melyek alapján az AMD jogosult x86-os, PC-kompatibilis mikroprocesszorokat gyártani.

A kételyek meglebegtetését most tett követte. Amint az AMD rendes tőzsdei jelentéséből kiderül: az Intel a megállapodás súlyos megszegésére való tekintettel kezdeményezte annak felbontását. A szerződés szerint az AMD-nek a panasz kézhezvételétől számítva 60 napja van a konfliktus megoldására.

Az Intel azt állítja, hogy a GlobalFoundries nem tekinthető leányvállalatnak, ezért nem terjed ki rá a 2001-es - és egyébként jövőre lejáró - licencmegállapodás. „Az AMD az Intel jóváhagyása nélkül nem terjesztheti ki egyoldalúan a licencjogokat egy harmadik félre" - foglalta össze a vállalat véleményét Bruce Sewell, az Intel jogásza. „Nyitottak vagyunk a probléma megoldására, de kötelességünk megvédeni a szellemi tulajdonunkba fektetett több milliárd dollárt" - tette hozzá.

Az AMD meg van győződve arról, hogy nem követett el szerződésszegést. Az Intel ezzel a figyelmeztetéssel megint csak korlátozni akarja a lehetőségeiket - állította a vállalat vezető jogásza, Harry Wolin. Az újabb jogi vita arra is jó lehet, hogy elvonja a figyelmet az Intel ellen Európában és az Egyesült Államokban folyó trösztellenes vizsgálatokról - tette hozzá.