Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

A winnendeni lövöldözés miatt szigorítanák a videojátékok korhatárait

2009.03.20. 14:00 Módosítva: 2009.03.20. 14:04
Az erőszakos videojátékokat tartják az iskolai lövöldözés egyik okának Németországban, ezért szigorítanának a játékok korhatárrendszerén.

Március 11-én reggel egy 17 éves fiatalember bement a Stuttgart melletti kisváros, Winnenden középiskolájába, és az apja 9 mm-es kaliberű, Beretta pisztolyával lelőtt 17 embert. Tim K-ról hamar kiderült, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt, hogy nemigen voltak barátai, és az iskolatársai súlyosan frusztráltnak és nőgyűlölőnek tartották, hogy a szülei engedéllyel ugyan, de szabálytalanul tartottak otthon 14 lőfegyvert és 4600 lőszert, valamint hogy a fiú a Counter-Strike című számítógépes játék rajongója volt.

A bulvársajtó erre csapott le, és hamar megtelt a „Videojátékból tanult gyilkolni az ámokfutó" típusú szalagcímekkel. A hisztériához most Alsó-Szászország tartományának szociális minisztere, Mechthild Ross-Luttmann szolgáltatott újabb adalékot: a Welt című német lapnak azt nyilatkozta, hogy minden erőszakos, és függőséget okozó videojáték korhatárbesorolását 18-asra kellene emelni.

A lövöldözés és a játék közötti vélt összefüggés mellett a miniszterasszony a Kriminologischen Forschungsintituts Niedersachsen nevű szervezet felmérésére hivatkozott, ami 44 ezer kilencedik osztályos diák által kitöltött kérdőívekre alapult. A szakértők azt állapították meg, hogy a tesztalanyok között 14 ezer volt videojáték-függő, és további 23 ezret fenyeget a veszély, hogy függővé válnak. A legtöbb addiktot a World of Warcraft, a Counter-Strike, és a tanulmány által csak „killer game", vagyis gyilkos játék néven emlegetett lövöldözős akciójátékok vonzzák.

Mechthild Ross-Luttmann szerint a megoldás az lenne, ha az összes ilyen játékra 18-as korhatárcímkét tennének. A terroristák és kommandósok közti tűzpárbajokat bemutató Counter-Strike-on jelenleg 16 év, a sárkányok és varázslók közé kalauzoló World of Warcrafton pedig 12 éves korhatár van. Németországban egyébként hírhedten kemény a videojátékok szabályozása, sok játék német verziójában zöld színűre színezik át a vért, és robotokra cserélik le a halomra lőhető ellenfeleket, hogy egyáltalán a boltok polcaira kerülhessen. Ha egy bolt korhatár alatti vásárlónak ad el játékot, 50 ezer eurós büntetésre számíthat, amit a 40-50 eurós játékárak mellett nemigen kockáztatnak meg.

A miniszterasszony a javaslatot a német tartományok szociális és oktatási minisztereinek következő konferenciáján fogja előterjeszteni. A Galeria Kaufhof, Németország egyik legjelentősebb elektronikai bolthálózata a döntés elébe ment, és bejelentette, hogy az iskolai vérfürdőre válaszul áprilistól leveszi az áruházaiban a polcokról az erőszakos videojátékokat és filmeket.

Pszichológusok már évtizedek óta vitáznak azon, hogy az erőszakos játékok növelik-e a játékosokban az agressziót, vagy éppen ellenkezőleg, segítenek levezetni azt. Abban mindenesetre minden tanulmány egyetért, hogy önmagában egy videojáték senkiből nem csinál tömeggyilkos ámokfutót.