Háborognak a brit megfigyelési tervezet miatt

2009.03.28. 13:07 Módosítva: 2009.03.28. 13:08
A brit kormányzat legújabb megfigyelési terve komoly tiltakozásokat váltott ki. A kormány a közösségi oldalakat is naplózná.

A brit kormány olyan, a polgárait ellenőrző tervet készített elő, amely tömeges felháborodást okozott, nem csak a szigetországban. A napokban nyilvánosságra hozott elképzelések szerint nemcsak a telefonhívások, az emailek, illetve az internethasználat metaadatait fogják megőriztetni és adatbázisba rendezni (ez egyébként uniós törekvés, melyet a 2005-ös londoni terrormerénylet után fogadtak el a tagállamok képviselői), hanem a közösségi oldalak, mint például a MySpace, a Facebook vagy a Bebo színterein zajló kommunikációt is ellenőrzésük alatt kívánják tartani az Egyesült Királyság területén. Az indoklás nem új, számtalanszor elhangzott már: állítólag a bűnözők és a terroristák az ilyen szempontból ellenőrizetlen közösségi oldalakat használják ki kapcsolattartásra és szerveződésre – írja az IT Café.

A bejelentés után mind politikai, mind jogi aggályokat felvető megszólalások is elhangzottak. Vernon Coaker brit belügyminiszter azzal érvelt, hogy az adatszolgáltatási és -megőrzési kötelezettség nem vonatkozik a közösségi oldalakra, és ez nem helyes, sőt veszélyes, hiszen a hatékony védekezéshez minden kommunikációs formát ellenőrizni kell.

A tervezett megfigyelés úgy működne, mint a többi esetben: az üzenetek tartalmát nem, de a résztvevőket, tartózkodási helyüket, kommunikációjuk idejét és időtartamát logolnák, pontosabban a szolgáltató cégeket ezen adatok bizonyos ideig tartó megőrzésére, illetve kiszolgáltatására köteleznék, ami a gyakorlatban úgy történne, hogy a nagy nemzeti biztonsági adatbázisba kerülnének ezek az információk.

A tiltakozók mélységes bizalmatlanságukat fejezték ki a magánadatok állami kézbe kerülése miatt, és egyelőre nem látják a garanciát arra, hogy ez az adatgyűjtés ne vezessen olyan túlzott titkosszolgálati megfigyeléshez, amit például a Stasi végzett az NDK-ban. Rik Ferguson, a Trend Micro szakértője felháborodottságának adott hangot, amikor azt vetette fel, hogy a tervezett adatgyűjtés vajon hogyan szolgálhatja a polgárok érdekeit, ha láthatóan a megfélemlítésük lesz az eredménye, majd dühösen hozzátette: „Ha a nemzeti kormányok és a rendvédelmi szervek azt hiszik, hogy az internetes bűnözők és a terroristák nem képesek elrejteni online tevékenységük nyomait, akkor sokkal nagyobb a baj, mint eddig gondoltuk."

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM