Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A lassú Vista miatt perelik az Acert

2009.03.31. 08:57
Az Acer olyan notebookokat forgalmaz Vistával, melyekben kevesebb memória van a Microsoft által előírtnál. Egy panaszos vásárló szerint ez átverés, most perel.

Egy ohiói házaspár beperelte a világ harmadik legnagyobb PC-gyártóját. Lora és Clay Wolph úgy gondolja, az Acernek tudnia kell, hogy 1 gigabájt memória nem elég az előtelepített Windows Vista Home Premium operációs rendszer futtatásához, mégis forgalmaz ilyen konfigurációban számítógépeket – írja az IT Café a Computerworldod idézve.

Ilyen gép például az az Aspire 4520-5458 notebook is, amit Wolphék tavaly áprilisban vásároltak a Wal-Martban, 586 dollárért. A gépben 1 gigabájt memória volt, de az nem állt teljes egészében az operációs rendszer rendelkezésére, mivel az Nvidia nForce 610M alaplapi chipkészlet ebből valamennyit lefoglalt az integrált grafikus mag számára.

„Az Acer notebookjai nem teljes értékű gépek, mivel nem tartalmaznak elegendő memóriát a Vista Premium elfogadható futtatásához. Ebből következik, hogy ezeken a noteszgépeken súlyos problémák jelentkeznek, egyebek mellett lefagynak használat közben, gyakran igénylik az újraindítást és lassan indulnak el” – áll a vádiratban. A házaspár csak a memória bővítésével tudta orvosolni a problémát, az újabb 1 gigabájt RAM azonban további 157 dollárba került.

A beadvány szerint az Acer terméktámogatási részlegéhez fordultak először, de ott elutasították a panaszukat, hivatkozva arra, hogy a Vista futtatásához ajánlott memória mennyisége a Microsoft szerint is 1 giga. Sőt azt állították, hogy a minimális hardverkövetelmény valójában 512 megabájt (ami igaz is, csakhogy kizárólag a Home Basic esetében), azaz ennyivel is működik az operációs rendszer. Wolph-ék szerint viszont a Microsoft egyértelművé tette, hogy a Home Premium futtatásához legalább 1 giga memóriára és 128 megabájt önálló grafikus memóriára van szükség. „Az Acer notebookjaiba 1024 megabájt memóriát szereltek, de ebből 256 megát lefoglal a grafikus vezérlő, ezért mindössze 768 megabájt marad az operációs rendszernek” – írják.

A panaszosok szeretnék csoportos perré átminősíteni a beadványukat, amelyben egyébként a garanciális feltételek megsértésével, csalással és a kaliforniai fogyasztóvédelmi törvények megszegésével vádolják az Acert. Mindezekért nem meghatározott összegű kártérítést követelnek.