Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nem ülhet a rendőrség a lefoglalt gépeken

2009.04.03. 12:45 Módosítva: 2009-04-03 12:47:25
A rendőrség az eljárás során sokszor lefoglal számítógépeket is, amihez ugyan joga van, az adatvédelmi biztos szerint azonban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a tulajdonos minél előbb visszakapja adatait.

Elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy a rendőrség a lefoglalt személyes jellegű információkat tartalmazó számítógépet, adathordozókat csak jelentős késéssel adja vissza a tulajdonosoknak az adatvédelmi biztos szerint. Jóri András egy panaszos beadvány kapcsán arra figyelmeztet, hogy a lefoglalt adathordozókon tárolt információkhoz való hozzáférés - az eljárás sajátosságaira tekintettel - ésszerű időhatáron belül korlátozható csupán.

Az adatvédelmi biztoshoz egy olyan állampolgár fordult panasszal, akinek számítógépét bűncselekmény gyanújával foglalta le a rendőrség. Ezt követően mintegy fél évig hiába igényelte, hogy a büntetőeljárás lefolytatásához nem szükséges személyes információit visszakaphassa.

Az eset nem példa nélküli: kollégáink gépeit is lefoglalta már a rendőrég, ők szintén fél évig nem jutottak hozzá adataikhoz. Az eljárás során nem kaptak tájékoztatást arról, hogy pontosan mikor kapják vissza a számítógépet, sőt, az egyik laptop úgy telement porral az eltelt hónapok alatt, hogy a visszaadás után rögtön el is romlott, a garanciális időszak azonban időközben letelt.

Jóri András adatvédelmi biztos az állampolgári panasszal kapcsolatban megállapította, hogy a büntetőeljárásban résztvevő személyek jogaikat a büntetőeljárás szabályai szerint gyakorolhatják. Az érintett információs önrendelkezési jogának gyakorlását a büntetőeljárás korlátozhatja ugyan, de a korlátozás nem mutathat túl azon a célon, amelyet az eljárás szolgál. A hat hónapos késedelem egyértelműen túllépte azt az ésszerű időtartamot, amely a büntetőeljárás sajátosságaival magyarázható - állapította meg a biztos.

Ugyanakkor Jóri megállapította, hogy a rendőrség igazságügyi informatikai szakértőjének vizsgálata során az adatbiztonság követelményei az eljárásban érvényesültek.