Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem ülhet a rendőrség a lefoglalt gépeken

2009.04.03. 12:45 Módosítva: 2009-04-03 12:47:25
A rendőrség az eljárás során sokszor lefoglal számítógépeket is, amihez ugyan joga van, az adatvédelmi biztos szerint azonban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a tulajdonos minél előbb visszakapja adatait.

Elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy a rendőrség a lefoglalt személyes jellegű információkat tartalmazó számítógépet, adathordozókat csak jelentős késéssel adja vissza a tulajdonosoknak az adatvédelmi biztos szerint. Jóri András egy panaszos beadvány kapcsán arra figyelmeztet, hogy a lefoglalt adathordozókon tárolt információkhoz való hozzáférés - az eljárás sajátosságaira tekintettel - ésszerű időhatáron belül korlátozható csupán.

Az adatvédelmi biztoshoz egy olyan állampolgár fordult panasszal, akinek számítógépét bűncselekmény gyanújával foglalta le a rendőrség. Ezt követően mintegy fél évig hiába igényelte, hogy a büntetőeljárás lefolytatásához nem szükséges személyes információit visszakaphassa.

Az eset nem példa nélküli: kollégáink gépeit is lefoglalta már a rendőrég, ők szintén fél évig nem jutottak hozzá adataikhoz. Az eljárás során nem kaptak tájékoztatást arról, hogy pontosan mikor kapják vissza a számítógépet, sőt, az egyik laptop úgy telement porral az eltelt hónapok alatt, hogy a visszaadás után rögtön el is romlott, a garanciális időszak azonban időközben letelt.

Jóri András adatvédelmi biztos az állampolgári panasszal kapcsolatban megállapította, hogy a büntetőeljárásban résztvevő személyek jogaikat a büntetőeljárás szabályai szerint gyakorolhatják. Az érintett információs önrendelkezési jogának gyakorlását a büntetőeljárás korlátozhatja ugyan, de a korlátozás nem mutathat túl azon a célon, amelyet az eljárás szolgál. A hat hónapos késedelem egyértelműen túllépte azt az ésszerű időtartamot, amely a büntetőeljárás sajátosságaival magyarázható - állapította meg a biztos.

Ugyanakkor Jóri megállapította, hogy a rendőrség igazságügyi informatikai szakértőjének vizsgálata során az adatbiztonság követelményei az eljárásban érvényesültek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?