Hella
16 °C
28 °C

Franciaország betiltaná a Pirate Bayt

2009.04.07. 12:05 Módosítva: 2009-04-07 12:22:17
Svédország után most Franciaországban hoztak a fájlcserével kapcsolatos, vitatott törvényt. A franciák köteleznék az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a nagyobb torrentoldalak elérését, és akit többször jogsértő fájlcserén kapnak, letiltanák az internetről.

A francia parlament elfogadta azt a sokat vitatott törvénytervezetet, ami az internetszolgáltatókat arra kötelezné, hogy az többszörösen visszaeső szerzői jogsértők (magyarul a fájlcserélők) internetelérését blokkolja, illetve hogy bizonyos oldalak elérését letiltsa az ügyfelei előtt. Christine Albanel kulturális miniszter példaképpen a Pirate Bayt említette, mint a francia netezőktől eltiltandó oldal.

A szabályozás több szempontból is vitatott. Egyrészt a felhasználókat kizárólag ip-cím alapján azonosítja, ami sok esetben (megosztott címek, kifelé egy ip-címnek látszó helyi hálózatok) problémákhoz vezethet – ráadásul több egyszerű technológiával is átverhető, vagy legalábbis megnehezíthető az azonosítás.

Ha valakit letiltottak, azzal bizonyíthatja az ártatlanságát, hogy önként telepít a gépére egy alkalmazást, ami minden on-line tevékenységét naplózza, és jelentést küld róla a hatóságoknak. Ez nagyjából a kémprogram definíciója egyébként. A törvény lehetővé teszi, hogy anélkül tiltsák le egy oldal elérését a francia felhasználók elől, hogy bizonyítékot mutatnának fel arra, hogy az adott oldal illegális tevékenységet folytat.

A Torrentfreak fájlcserélő híroldal ezzel kapcsolatban a Hebdo Cinéma újságírójának kísérletét idézte fel, aki néhány hete, a törvény vitájának közepén francia politikusokat kérdezett meg arról, hogy véleményük szerint a Bittorrent vagy a P2P jelent nagyobb veszélyt a szerzői jogokra. A kérdés értelmetlen, hiszen a P2P a fájlcserélők által használt technológia általános neve (peer to peer, vagyis központi szervert nem használó, a hálózat két pontja közötti direkt adatforgalomra épülő rendszer), míg a Bittorrent ennek egyik megvalósítása. A fájlcseretörvényről szavazó képviselők között egyetlen akadt csak, aki képben volt annyira a témában, hogy értelmes választ tudjon adni, de a többség simán bevallotta, hogy nem tudja, vagy egyáltalán nem is érti a kérdést.