Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

388 millió dollárra büntették a Microsoftot

2009.04.09. 10:55 Módosítva: 2009.04.09. 11:15
Hat évig tartott a per, aminek a végén kimondta a bíróság, hogy lopott technológiát használt a Microsoft a Windows és az Office másolásvédelmében.

A Rhode Island-i bíróság hat évig tartó pereskedés után 388 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Microsoftot szabadalomsértés miatt. Az ítélet szerint a cég a szoftverei másolásvédelmében olyan eljárásokat alkalmazott, amiket a kaliforniai Uniloc cég védetett le.

A vitatott technológia egy olyan algoritmus, ami egy kódot generál a programot futtató gép jellemzői alapján, aztán később csak akkor engedélyezi a program futását, ha a regisztrációnál létrejött kód egyezik ezzel – így akadályozza meg, hogy egy szoftver egy példányát, vagy annak másolatait több gépre is telepítsék. A Microsoft érvelése szerint ez egy olyan elv, amit nem lehet szabadalmaztatni. Az Uniloc 1996-ban védette le ezt a technológiát, a Microsoft pedig ilyen elven működő másolásvédelmet használ évek óta a Windows és az Office új verzióinál. A Windows XP esetében voltak is ebből problémák, amikor néhány hardvercsere után az operációs rendszer úgy érezte, hogy más egy másik gépen fut, és kalózmásolatnak hitte magát.

Az Uniloc Dávid és Góliát harcához hasonlítja a pert, és ünnepli az eredményt (a 388 millió a duplája annak, amit a Microsoft kifizetett volna nekik, ha licencelik a technológiát az összes termékükben, ahol használták), a Microsoft pedig fellebbez.