Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Sorra zárnak be a skandináv torrentoldalak

2009.04.21. 14:05 Módosítva: 2009-04-21 14:06:22
Pánikolnak a skandináv torrentoldalak üzemeltetői, és sorra húzzák le a rolót, miután a Pirate Bay elvesztette a pert a világ film- és zenekiadói ellen.

Pénteken a világ legnagyobb forgalmú torrentoldalának, a Pirate Baynek üzemeltetőit egyelőre nem jogerősen ugyan, de bűnösnek találta a svéd bíróság a szerzői jogok nagyon sok milliószori megsértésében való segédkezésben, és fejenként egy év börtönre és 30 millió svéd koronára (kb. 800 millió forint) büntették őket. Svédországban, amit a múlt héten még a fájlcserélők mennyországának tartott a világ az olcsón hozzáférhető óriási sávszélességekkel, az ítélet után után kitört a pánik kalózok között.

Tucatnyi kisebb-nagyobb skandináv torrentoldal csukta be a boltot ideiglenesen, vagy véglegesen a hír hallatán, mielőtt még őket is bíróság elé citálják. A Torrentfreak fájlcserélő hírportál jelentése szerint a jelentősebb bezárt oldalak között van a Nordicbits, a Powerbits, a Piratebits, az MP3nerds és a Wolfbits.

Az ügy főszereplője, a Pirate Bay zavartalanul üzemel, az oldal nem hivatalos statisztikája szerint pillanatnyilag kicsit több mint 1,1 millióan vannak becsatlakozva a fájlcserélő hálózatba (köztük 27 ezren a megfélemlített Svédországból, és közel 7 ezer magyar felhasználó), az elmúlt 24 órában pedig 14,7 millióan kapcsolódtak be összesen. Az ügyvédek fellebbeznek, és a nemzetközi film- és zenekiadó cégeket képviselő szervezet, az IFPI elleni per következő felvonására készülnek.

Közben a fájlcsere támogatói a tüntetések mellett keményebb eszközökhöz is folyamodtak, hackerek feltörték, és egy svéd nyelvű üzenetre cserélték az IFPI svéd oldalának nyitóképét, a nemzetközi IFPI főoldal pedig rendszeres túlterheléses támadások alatt áll a hétvége óta.